Apple Macbook är en utav de mest ikoniska datormodeller som någonsin skapats. Med Macbook så kombinerar Apple kraften i en stationär dator men i en laptop storlek. De senaste modellerna har mycket längre batteritid än tidigare och med snabbare processorer ifrån Intel senaste processorer Core i3, Core i5 och Core i7.

Välj ditt betalsätt för Macbook nedan

En Macbook ifrån idag kan utföra komplicerade uppgifter som en laptop-användare bara kunde drömma om tidigare som exempelvis avancerad bildredigering i programmet Final Cut Pro X. Det finns tre stycken olika huvudmodeller, en ultralätt och tunn Macbook Air, en proffsmodell i Macbook Pro och standardmodellen som kort och gott heter Macbook.

Gemensamma fördelar mellan Macbook-modellerna

Om du är en lojal Apple kund så vet du redan om detta men Apples datorer är väldigt anpassningsbara till dina önskemål, du kan genom Apple CTO (som står för Customized To Order) välja att utöka minnet, få kraftfullare processor med mera men standardmodellerna i Macbook har ändå rätt mycket gemensamt i grundutförandet.

Bra batteritid i Macbook

När Apple skapade denna generation utav Macbook så har man många års samlade kunskaper bakom sig vad användarna är ute efter, numera kommer det minsta batteriet med hela 9 timmars batteritid. Det innebär att du kan använda din Macbook i princip en hel dag utan att behöva ladda din dator. Det finns en batteritid för drift och en för standby i viloläget, standbytiden är nu upp till 30 dagar vilket är smått otroligt.

Många är vi som ibland glömmer att stänga av datorn och bara stänger ner locket, detta kan du alltså gott göra utan att vara rädd för att batteriet ska ta slut med den låga strömförbrukningen i viloläget även om Apple själva rekommenderar att då och då stänga av datorn för att vila enheten.

Maximalt kan du få upp till 12 timmars batteritid i arbetsläget, saker som påverkar batteritiden är hur hårt minnet arbetar och om du har 10 olika youtube-flikar uppe samtidigt som du redigerar en GoPro 4K video på 100 GB i Final Cut Pro ifrån senaste semesterresan.

Minne som får jobbet gjort

Med som minst 8GB minne är du redo för att utnyttja din Macbook till fullo, men om du behöver mer minne kan du antingen köpa mer genom att specialbygga din dator genom Apple CTO eller köpa en Macbook som har 16 GB minne direkt.

Flashhårddiskar med SSD för driftsäkerhet

Skillnaden mellan en hårddisk som har mekanisk SATA hårddisk eller en flashhårddisk med SSD är utöver teknisk också driftsäkerheten. I en mekanisk SATA hårddisk så har hårddisken fysiska små metallprodukter som ibland kan gå sönder, en flashhårddisk med SSD som Apple använder sig utav i Macbook-serien är virtuell. Det innebär mindre saker som kan gå fel och enklare att underhålla vilket betyder enklare för dig som användare med mindre kända fel. Apples Macbook har alla SSD hårddiskar av denna enkla anledning.

Macbook modeller och deras produktinfo

Visserligen är Macbook modellerna väldigt lika varandra till grundutförande men det skiljer i skärmstorlek, processorer, minne och hårddisksutrymme samt ifall det finns Retina skärm eller inte. En anmärkningsvärd detalj är att det endast är på den billigaste ingångsmodellen som kort och gott heter Macbook som du har möjlighet att välja olika färger utöver 2 nyanser av grått. Här tycker vi att Apple behöver komma in i 2020-talet och bli lite modernare – mer färg till folket!

Apple Macbook

Apple Macbook finns endast i skärmstorleken 12 tum vilket är Apples minsta skärmstorlek bland alla modeller, storleken passar perfekt för att ha datorn i knät, på magen i soffan, att arbeta ifrån på ett café eller under armen när du är på språng. Du kan välja mellan fyra snygga apple-färger, Rosa guld, Guld, Rymdgrå eller Silver. Du kan känna igen färgkoderna då de är samma som Apple använder sig utav i sina iPhones.

5 Snabba fakta om Apple Macbook 12″

 • Upp till 10 timmars batteritid.
 • Retina-skärm
 • Intel Core processor med hastigheter på upp till 1,3 GHz
 • 8 GB minne
 • 256 eller 512 GB SSD hårddisk

Apple Macbook Air

Vad skiljer en Macbook eller en Macbook Pro ifrån en Macbook Air? Jo det första som du lägger märke till är att storleken är avsevärt mindre. Apple valde att designa Macbook Air för dig som gillar en snygg och kraftfull men endå så lätt och smidig laptop som möjligt.

Macbook Air är därför dubbelt så tunn som en vanlig Macbook eller Macbook Pro. Avsaknaden utav CD-ROM läsare kanske inte är så supernegativt för den moderna människan med Wifi tillgängligt, men avsaknaden utav en ingång för Ethernet-ingång innebär att du inte kan använda trådbundet internet utan måste förlita dig till Wifi. Om du tycker detta är ett problem är du ”fel” målgrupp för en Macbook Air, titta istället på de andra Macbook-modellerna i sådana fall.
Air finns som både 13″ samt 13.3″ skärm vilket enligt många kunder är en väldigt liten skillnad och i princip omöjligt för ögat att se skillnad på, därför väljer de flesta 13″ modellen då den är något billigare.

5 Snabba fakta om Apple Macbook Air

 • 128 GB eller 256 GB SSD hårddisk
 • Upp till 12 timmars batteritid
 • 2 USB 3-portar och SD-kortläsare
 • Intel Core Core i5 processor på 1.8 GHZ
 • Finns i färgen Silver

Apple Macbook Pro

Värstingmodellen bland Macbooks är Macbook Pro, med möjligheter att köpa modellen med 3.1 GHZ processor ifrån Intel Core i7 och 16 GB minne innebär att du kan använda din Macbook Pro på ett sätt som endast för förbehållet en stationär dator för bara några år sedan. Avancerade bild och filmredigeringsprogram som Final Cut Pro flyter på riktigt bra i datorn med Turbo Boost som ger dig upp till 3.4 GHZ av beräkningsstyrka i Intel Core i7 processorn.

Macbook Pro har Retina skärm med LED-bakbelyst IPS-teknik för en klarare färgupplösning och med Intel Iris Pro Graphics får du maximal bildkvalitét. 220 pixlar/tum ger dessutom miljontals färger som stöd. Ett större och kraftfullare batteri innebär att du får upp till 9 timmars trådlös surfning eller 9 timmars uppspelning av exempelvis Itunes video.
Macbook Pro finns med antingen 13.3″ eller 15.4″ skärmstorlek och du kan välja mellan 2.3 upp till 3.1 GHZ Intel Core i7 processor. Apple TouchBar finns även som tillval vilket är en modernare touchpadteknik för laptops än Apples tidigare varianter.

4 Snabba fakta om Apple Macbook Pro

 • Quadcore processor ifrån Intel Core i7 2.3 till 3.4 GHZ via Turbo Boost
 • 8 till 16 GB minne
 • 256 GB eller 512 GB PCIe flash hårddisk
 • Upp till 9 timmars batteri i användning eller 30 dagars standbytid