Att köpa en produkt via avbetalning är någonting som blivit väldigt populärt speciellt nu när en mängd olika nätbutiker och betalningslösningar online erbjuder avbetalning som alternativ. Fördelarna med avbetalning är många, den absolut enklaste och vanligaste anledningen med att köpa på avbetalning är att du slipper betala hela beloppet på en gång.

Avbetalning med låga månadsbelopp

Vill du få ner månadsbeloppet så mycket som möjligt är Leasy det bolaget som erbjuder överlägset längst månadsalternativ med hela 72 månaders avbetalning som alternativ,  så om du önskar att betala så lite som möjligt varje månad betyder det att du betalar av ditt köp över en period på 72 månader till absolut lägsta månadsbelopp.

Klarna avbetalning

Klarna är ett väldigt stort företag för svenskar och erbjuder en mängd butiker online att avbetala, detta är till stor del pga deras smarta system och lösningar för hantering utav köp. Du som kund kan välja mellan att lägga upp en fast eller flexibel avbetalning, i den fasta avbetalningen är det en så kallad rak amortering på mellan 6 till 24 månader där beloppet är likadant varje månad. I Klarnas flexibla betalning är du fri att betala valfritt belopp så länge det är minst 1/24 del utav totalsumman du köpt för.

Nedan ser du de populäraste butikerna med Klarna och även de populäraste butikerna utan Klarna.

Avbetalning skatteskuld

När du deklarerat och får ett underskott på skattekontot skapas en skatteskuld, denna skall regleras inom oftast 90 dagar ifrån det du fått slutskattebeskedet, har du inte pengarna att betala skatteskulden för finns tyvärr ingen avbetalning hos skatteverket att erbjuda, det enda du har som alternativ är att betala skulden via en överföring till skatteverkets konto. Det som återstår är alltså ett lån för att slippa betala med egna pengar på en gång där du kanske blir tvungen att sälja bilen eller lägenheten.  Det finns en mängd olika långivare som godkänner dig för belopp upp till 400.000 kr genom en ansökan via mobilt bank id inom 24 timmar. För större skatteskulder behöver du titta på större lånebelopp nedan. För mindre skatteskulder kan du välja tex ett utav snabblånebolagen i tabellen.

Räntefri avbetalning

En populär marknadsföringsslogan är räntefri avbetalning eller räntefri delbetalning, och det är viktigt att du som kunsument förstår skillnaden när du köper en produkt.
I det fall en utav de svenska storbanker tar ut en avgift för att du ska vara kund hos dom skulle du oftast inte anse det vara en ränta du betalar för att du ska få placera din lön varje månad hos dom. Trots det betalar du ju en avgift – hur går det ihop?
Rent juridiskt har man löst detta genom att kalla det begreppet för effektiv ränta, vilket betyder alla avgifter inkluderar i köpet vad motsvarar det i en ränta.
Uppläggningsavgifter, engångskostnader och fakturaavgifter är saker som påverkar den effektiva räntan på ett köp.

Köpa en produkt nu betala sen

Traditionellt har du som kund haft flera sätt att köpa en produkt.
Kontantköp har stått för en majoritet utav transaktionerna sedan urminnes tider och då olika köpstarka kunder har existerat lika länge är det självklart att även kredit funnits som alternativ.  Det finns 5000 år gamla lertavlor ifrån mellanöstern som visar spår utav räntesatser och avbetalningsplaner för köp av spannmål och boskap vilket visar på hur viktig avbetalning och olika sätt att kunna få en produkt utan att betala direkt har varit för mänskligheten genom årtusendena.

Leasing eller avbetalning

I modern tid var elektronikhandeln tidigt ute med att erbjuda olika sätt att få kunderna att köpa en produkt utan att behöva betala någonting direkt i butiken.
I många länder är det väldigt populärt med leasing som ett sätt att få en produkt utan att behöva betala hela beloppet på en gång.  Att kunna köpa en bil på leasing är en utav de mest pådrivande faktorerna för hela bilindustrin då det möjliggör för dig som kund och konsument att inte behöva bekosta hela bilen på en gång.
Samma princip gäller oavsett vilken produkt du överväger att köpa, populärt för leasing är mellan 36-72 månaders leasingperiod där du efter periodens slut överlämnar eller köper ut produkten ifrån bolaget du valt att köpa produkten utav.
Att köpa t ex en tv eller bil har för och nackdelar om man jämför mellan leasing eller avbetalning.

När du väljer avbetalning hos Klarna får du oftast  6 eller 24 månaders alternativ där du kan välja att betala hela beloppet när du så önskar utan extra kostnader.

Leasing för längre delbetalning

Väljer du leasing som betalsätt binder du upp dig på månadsperioden så tex om du i månad 6 på en 36 månaders leasing bestämmer dig för att du vill betala hela beloppet kvarstår räntan för de resterande 30 månaderna. Detta slipper du om du väljer en traditionell avbetalning eller delbetalning som det även kallas då du binder upp dig på köpeskillingen men inte räntesatsen som det är för leasing.
Av den anledningen är leasing som betalsätt något som ofta är förknippat med större köp som man vet att man skall använda över en bestämd tid t ex bil eller hus.

Nackdelar med avbetalning

De nackdelarna med avbetalning som finns är eventuella engångskostnader och fakturaavgifter som kan tillkomma på köpen. Detta är dock någonting som förekommer även på kontanta köp så det går samtidigt att hävda att det är branschstandard i Sverige med fakturaavgifter & uppläggningskostnader.
Om du vill slippa dessa återkommande månkostnaderna men inte vill betala på en gång rekommenderar vi istället att du köper via faktura, Klarna erbjuder 14 dagars kostnadsfri faktura och för 29 kr kan du få 60 dagars förfallodatum på ditt köp.