IKEA Delbetala är en tjänst som IKEA erbjuder i samarbete med IKANO Bank. IKEA Delbetala går ut på att man kan delbetala sitt köp hos IKEA, både över nätet och i deras varuhus över en valfri tidsperiod. Här tittar vi lite närmare på IKEA Delbetala och ger några tips som kan vara bra att tänka på.

Så kan du välja att delbetala

Genom IKEA Delbetala så kan du välja mellan att delbetala räntefritt över antingen 6 eller 12 månader. Du kan dessutom välja att delbetala i din egen takt i form av en löpande kredit hos IKEA. Taket för att delbetala hos IKEA är 40 000 kronor.

Delbetala räntefritt

Om du väljer att delbetala ditt köp hos IKEA räntefritt så betalar du ingen ränta om du delbetalar över antingen 6 eller 12 månader. Du betalar däremot en uppläggningsavgift om 145 respektive 195 kronor, samt en aviavgift om 17 kronor per månad för dessa alternativ. Detta kan jämföras med en effektiv ränta på mellan 7-9%, lite beroende av vilket belopp som man handlar för.

Delbetala fritt – löpande kredit

Om du istället vill delbetala fritt, i form av en löpande kredit hos IKEA så betalar du så mycket eller så lite som du vill varje månad. Minsta möjliga inbetalning är 100 kronor eller motsvarande 4% av den återstående skulden till IKEA. Genom att välja Delbetala fritt så betalar du en rörlig ränta om 15,45%, samt en aviavgift om 17 kronor varje månad. Detta ger en effektiv ränta på cirka 17-18% för din kredit.

Första Bostaden

För dig som är mellan 18-30 år gammal har IKEA ett unikt specialerbjudande. IKEA erbjuder dig möjligheten till att göra inköpen till ditt första hem och delbetala utan ränta och avgifter under de första 6 månaderna. Därefter gäller de ordinarie villkoren för delbetalningen. Väljer du IKEA Första Bostaden för ditt köp så är det viktigt att du betalar dina avier i tid. I annat fall övergår krediten till IKEAs ordinarie villkor.

IKEA Låna

För dig som behöver en lite större kredit, på upp till 100 000 kronor så erbjuder IKEA även möjligheten till att låna. Om man istället väljer att låna pengar från IKEA så går det att betala av skulden över lite längre tid, samtidigt som man betalar en lägre ränta. Räntan för IKEA låna består av den rörliga räntan på 5,8% samt en aviavgift om 17 kronor i månaden. Något som i de flesta fall ger en effektiv ränta på mellan 6-7%. Ditt lån från IKEA kan du betala av på mellan 24-58 månader. Detta passar mycket bra för dig som ska göra lite större inköp.

Hur ansöker man om IKEA Delbetala?

Man kan ansöka om IKEA Delbetala antingen hos sitt närmaste IKEA-varuhus när man är där och handlar, alternativt på IKANO-banks hemsida. Du får svar direkt på om du blir godkänd eller inte. Vid ansökningstillfället gör IKEA en kreditprövning på dig och försäkrar sig i och med detta att du har tillräcklig betalningsförmåga för köpet som du avser att genomföra.

IKEA Delbetala vs Banklån?

Om du planerar att köpa hos IKEA och utnyttja deras tjänst IKEA Delbetala så undrar du säkert hur den står sig mot att exempelvis ta ett banklån. Svaret blir att det beror på. Räntan på IKEAs ordinarie alternativ för delbetalning är relativt hög. Du betalar en ränta som ligger betydligt högre än de flesta banklån. Dessutom måste du med IKEA delbetala betala av din kredit relativt snabbt, något som inte är fallet med ett banklån, där man i de flesta lägen kan välja att betala av sin skuld på upp till mellan 10-15 år. IKEAs lån är ett något bättre alternativ, men fortfarande ett alternativ som innebär relativt hög ränta. För att du ska kunna ta reda på vilket alternativ som passar dig bäst så rekommenderar vi dig att utnyttja en jämförelsetjänst för privatlån. Du kan då ta in ett stort antal låneförslag och välja ett lån med längre ränta än IKEA om du får erbjudande om detta.