Räntefri avbetalning för dator

Att köpa en dator på räntefri avbetalning kan vara knepigt, ibland swishar snabbt en reklam förbi som lovar räntefritt men kampanjer tar snabbt slut. Om du ska köpa en ny dator på avbetalning så kan du göra det hos någon utav nätbutikerna nedan – helt räntefritt.

Hur fungerar det att köpa räntefritt?

Ett räntefritt köp går till som så att butikerna har samarbeten med finansbolag – oftast Klarna. Klarna har räntefri avbetalning upp till 12 månader för ditt datorköp, även om du kan välja 3 och 6 månader om du hellre känner för det. När du har valt ut en dator du vill köpa så väljer du Klarna som betalsätt och Klarna Delbetalning som alternativ. Du kan välja mellan en fast eller flexibel avbetalning, och du kan om du känner för det slutbetala hela ditt datorköp i förtid om du så skulle önska det.

Om du ska köpa en dator på avbetalning är det bra att få en så bra dator till ett så bra pris som möjligt, därför är det smart att välja en räntefri avbetalning eftersom du slipper en höga ränteavgifter som annars tillkommer vid avbetalningsköp.

Vad är en bra dator?

Apple eller PC? Den eviga datordiskussionen och vad är egentligen en ”bra” dator? Rätt svar är rent konkret att det beror på vem som ska använda den och vad datorn ska användas till för syfte. Om du ska spela de senaste spelen behöver du leta efter ett bra grafikkort och mycket minne så datorn kan hantera alla uträkningar som görs när du spelar ett nytt större spel. Pratar vi om att du ska editera bilder eller filmer så ställs även där stora krav på datorn för att undvika stopp och fördröjningar när datorn beräknar vissa ekvationer.
Ska du surfa på nätet och betala räkningarna, ibland streama nån film? Då kan det vara mer ekonomiskt att bara titta på batteritid, skärmstorlek eftersom de flesta datorer idag klarar av dessa enklare uppgifter. Om du vill ha en dator som inte får så mycket hårddiskfel så rekommenderas inte en SATA hårddisk utan en istället en SSD variant. En SATA hårddisk är den traditionella hårddisken med mycket rörliga delar vilket på ålderns höst ställer till det och kan medföra hårddiskkraschar.

Apple iMac eller MacBook?

Det finns massvis med varianter på Appledatorer, vanliga är MacBook och iMac med olika Pro eller Air varianter.
En Appledator brukade förr i tiden ha mindre problem med virus men det är att klassas som en myt idag eftersom det finns gott om datorvirus även för Apples produkter och även MacBook och iMac. Det är därför att rekommendera att även fast du köper en Appledator så se även till att skydda dig när du går online.

En iMac passar dig som jobbar stationärt och har en fast position när du använder datorn, för dig som är på språng och inte sitter fast i samma ställe är en MacBook istället den datorn du är ute efter då den är en bärbar dator. MacBook Air är den tunnaste varianten som verkligen är för dig som vill ha en kombination av prestanda och utseende- i en ultratunn design.

Kostar det någonting extra att köpa räntefritt?

Ett räntefritt köp har ibland olika *asterix priser du kan leta efter, vanligt är uppläggningsavgift eller handläggningskostnader som kan skilja mellan bolagen. Detta är branschstandard för elektronikköp om du inte betalar allting omedelbart så slipper du ej ifrån dessa utgifter.

Vad är egentligen en typisk räntesats vid ett köp av en dator på avbetalning?

När du köper en dator och betalar direkt och oavsett om du betalar datorn med kort eller kontant så är det vissa kostnader som kan tillkomma som du inte tänker på. Vissa kreditkort tar ut exempelvis ut avgifter för att du ska få nyttja deras kreditlimit. Traditionellt sett så är ränta den avgiften en borgenär (den som lånar ut pengarna) vill ha betalt för risken denne tar när gäldenären lånar ut pengar till dig som geldenär (kund). Det finns dokumenterat i sumeriska lertavlor som är över 5000 år gamla att räntor har förekommit i människans historia minst sedan den tiden. En ränta kan vara ofta allt ifrån 2-30% beroende på vilken typ utav risk borgenären tar. För en avbetalning på en fysisk produkt som en dator är brukar en normal ränta ligga på mellan 10-20%.

Vad är effektiv ränta?

Det kan vara skönt för dig som kund att slippa betala dessa ytterligare kostnaderna när du gjort ditt köp, men någonstans behöver man endå få förståelse för kreditrisken som borgenären tar när denne beviljar dig köpet. Det kan därför även på ett räntefritt köp tillkomma kostnader, ej att förväxlas med ränta. Effektiv ränta är alla totala kostnader du betalat för datorköpet, allt ifrån uppläggningskostnader till engångsavgifter. Ett räntefritt köp kan därför innehålla kostnader utöver köpeskillingen men juridiskt sett är alltså det endast effektiv ränta, men inte ränta.
Blev det krångligt? Du är inte ensam, många konsumenter och kunder tycker att begreppen kan vara förvirrande och det är därför många rekommenderas att räkna ut en effektiv ränta istället för enbart ränta när man köper en dator på räntefri avbetalning.