Postförskott är ett betalsätt som innebär att mottagaren av en leverans betalar till avsändaren hos sitt närmaste postombud. På sidan nedanför hittar du en lista över e-handlare som erbjuder betalning mot postförskott.


Postförskott
Sportkläder, skor och utrustning.
TIll Butik

Postförskott
Kosttillskott för skönhet och träning samt livsmedel.

TIll Butik

Shoppinglån med pengarna tillgängliga på kontot omedelbart

Svar på din ansökan på 10 minuter under kontorstid

Till Ferratum
*Gäller för konton Nordea, Handelsbanken, Swedbank och SEB
*Kontorstid 8-21 på vardagar och 11-18 på helger
Exempel: Ett lån på 10 000 kr som betalas tillbaka över 12 månader ger en total återbetalning om 12 145 kr. Beräknad effektiv ränta för en kredit på t.ex. 10 000 kr är 47,64 %.

Postförskott
Stort utbud inom kosttillskott och träning

TIll Butik

Postförskott
Dammsugarpåsar och städtillbehör.


TIll Butik

Postförskottets historia

Postförskott är en mycket gammal typ av betalning. Postförskott infördes i Sverige redan 1866 och har varit mycket populärt ända sedan dess och används än idag av ett stort antal butiker och företag. På senare år infördes krav på uppvisande av legitimation vid uthämtning av paketet eller leveransen. I dagens e-handel är postförskott minst lika aktuellt som det tidigare varit inom postorder.

Postförskottsavgift

Det finns för närvarande inte fast avgift för att skicka mot postförskott. Det exakta priser beror på försändelsens storlek, vikt, typ och så vidare. När man handlar över nätet mot postförskott så kan avgiften hos olika butiker därför också variera. Men avgiften för postförskott ligger i de flesta fall på mellan 50-100 kronor. Den betalar man vid uthämtningen av försändelsen.

Betalning

När man hämtar ut sin försändelse hos sitt postombud så betalar man för den på vanligt vis, det vill säga med kort eller kontant.

Hur lång tid har man på sig och hur länge ligger paketet kvar?

En postförskottsförsändelse som anlänt till ditt närmaste postombud ligger normalt kvar i 14 dagar. Du har alltså 14 dagar på dig att hämta ut och betala för försändelsen. Vad händer om man inte hämtar ut den? Då returneras försändelsen så småningom till butiken eller företaget som du beställt den ifrån och du debiteras därefter en avgift för detta. Denna avgift ligger hos många butiker på flera hundralappar vilket gör att man bör försöka undvika detta så gott det går.

Hemsidor, butiker och företag som använder postförskott

Det är tyvärr ett försvinnande antal butiker och företag som använder sig av postförskott. Eftersom hanteringen är relativt dyr väljer fler och fler butiker att istället gå över till fakturabetalning. Något som i mångt och mycket liknar postförskott men där man inte behöver betala vid uthämtningen.

För vem passar postförskott

De allra flesta använder sig förmodligen av postförskott som ett alternativ för att skjuta upp betalningen av köpet. Eftersom man har 14 dagar på sig att hämta ut sin försändelse så går det att exempelvis beställa innan man får lön, för att lösa ut sin försändelse när både varorna och lönen kommit.

Men det kan också vara ett alternativ för att på ett säkert sätt beställa saker över nätet. Eftersom du inte behöver betala något vid tillfället då du beställer dina varor så behöver du heller inte lämna ut några känsliga uppgifter till butiken, såsom ditt kortnummer eller ditt kontonummer. Du försäkrar dig även mot att förlora pengar på ett köp i en oseriös butik som inte skickar ut dina varor enligt utlovat.

Postförskott är även populärt bland unga kunder eftersom många butiker, till skillnad från vid fakturaköp godkänner underåriga att beställa varor mot postförskott.

Om du tycker att postförskott innebär en för hög avgift så rekommenderar vi även köp mot faktura, vilket hos de flesta butiker är avgiftsfritt.