Playstation är en av världens mest populära spelkonsoler som sedan sin lansering 1994 haft mycket stora försäljningsframgångar. Här guidar vi dig till de bästa betalsätten som finns att välja bland när man köper ett Playstation online. Och vi ger dig en noggrann genomgång av Playstations olika konsoler, spel och tillbehör.

Välj ditt betalsätt för Playstation

Kort historia om Playstation

Playstation lanserade 1994 sin första konsol Playstation. Konsolen kallades även för Playstation 1 eller Playstation X och blev snabbt mycket populär världen över. Playstation-konsolen var till en början ett samarbete mellan Nintendo och Sony. Sony valde dock att gå vidare med utvecklingen av Playstation på egen hand efter diverse meningsskiljaktigheter kring kontraktet. Utöver den första konsolen Playstation så kom man även senare att lansera Playstation 2, Playstation 3 och Playstation 4. Utöver dessa stationära spelkonsoler så har man även utvecklat och lanserat de bärbara spelkonsolerna Playstation Portable, Playstation Portable Go och Playstation Vita.

Playstation 4

Den spelkonsol från Playstation som idag säljs och marknadsförs är nummer 4 i serien av stationära spelkonsoler. När Playstation 4 kom var den ansedd som ett riktigt kraftpaket. Konsolen har en så kallad Jaguar-processor med 8 kärnor och en mycket låg strömförbrukning. Grafikkortsminnet på 8 GB ger möjligheten att klara av avancerade och stora spel. Spelkonsolen har även ett lagringsminne på 500 GB.

Handkontrollen är utformad i enlighet med föregående konsolers design men ger en väl utvecklad spelupplevelse från tidigare. Man har nya analoga spakar och avtryckarknappar och även en pekplatta som ger en rad nya möjligheter i spelen.

Playstation 4 Pro

Playstation 4 Pro är uppgraderingen av den vanliga 4an. De två konsolerna har samma huvudprocessor men Pro-versionen har en något vassare grafikprocessor. Med Pro-versionen så får man även ett långt mycket större lagringsutrymme, som ligger på hela 1 TB. I butik kostar ett Playstation 4 Pro från 4000 kronor och uppåt. Ett vanligt Playstation 4 går för någon tusenlapp billigare.

Populära Playstation-spel

Genom åren har ett mycket stort antal populära Playstation-spel lanserats. Här kan du läsa om några av de spel som är populärast just nu.

Shadow of the Colossus

Detta är ett spel som är utvecklat av Bluepoint Games. Kortfattat går spelet ut på att besegra 16 olika jättar, även kallade kolosser för att hjälpa en liten flicka att få tillbaka sitt liv. Spelets huvudkaraktär heter Wander. Wander beger sig tillsammans med sin häst in i förbjudet land, vilket är startskottet för spelet.

FIFA 18

FIFA 18 är det populära spelet i fotbollsspelsserien FIFA. FIFA är utvecklat av EA Sports. Spelet är kort och gott ett fotbollsspel som går ut på att spela med valda fotbollslag genom de olika stora ligorna i världen. Spelet är baserat på riktiga fotbollslag och riktiga spelare.

God of War

God of War är ett spel med berättelsen om Kratos kamp att skydda sin son. Detta sker genom strider med bland annat monster, drakar och gudar. Spelet har hämtat stor inspiration från den nordiska mytologin, något som bland annat syns på landskapen, rikena och varelserna i spelet.

Horizon Zero Dawn

Detta spel bygger på huvudkaraktären Aloy som är jägare. Spelet utspelar sig i en postapokalyptisk värld där landet styrs av olika typer av mekaniska varelser, till exempel robotdinosaurier och där delar av mänskligheten endast lever kvar i små samlar- och jägarsamhällen.

Detroit: Become Human

Detta spel kastar dig in i framtidens Detroit, där människor och androider försöker att samleva sida vid sida. I spelet har du stor makt att fatta beslut som för historien framåt på nya sätt. Varje beslut du tar kan få både mindre och förödande konsekvenser.

Playstation VR

Playstation VR är Playstations egna Virtual Reality-system som tar din spelupplevelse upp till helt nya nivåer. VR-systemet innefattar bland annat ett par VR-glasögon som tar dig mitt in i spelet och ger dig helt nya upplevelser. Istället för att endast se spelen på en platt skärm som tidigare här kan du se spelen i 360 graders vinkel. Även ljudet är i 3D vilket ger en helt ny spelupplevelse.

Ett Playstation VR-headset kostar cirka 3500 kronor och är kompatibelt med både PS4 och PS4 Pro. Tillbehör som kan förstärka VR-upplevelsen ytterligare är bland annat Playstation-kameran, som gör att du kan kontrollera ditt PS4 endast med olika rörelser och gester. Även de så kallade Move-kontrollerna från Playstation förvandlar dina handrörelser till olika handlingar och kommandon i spelet.

VR-spel

Alla spel till PS4 och PS4 Pro är inte VR, något som gör att man behöver köpa till specifika VR-spel. Några populära titlar på VR-spel innefattar bland andra Resident Evil 7, Ultrawings VR, Superhot VR, Statik, Dirtrally och Skyrim.

Playstation Now

Playstation Now är en typ av spelstreamingtjänst hos Playstation som gör det möjligt att streama ett stort antal spel från Playstation till en fast månadskostnad, som för närvarande ligger på cirka 13 pund. Spelen går att spela både på Playstation och på PC. Ett mycket bra alternativ för dig som vill testa ett stort antal spel till en låg kostnad.

Playstation Plus

Playstation Plus är en tjänst som ger dig tillgång till ett stort antal spelfunktioner än vad man har annars. Som Plus-medlem får man bland annat förmåner som exklusiv tillgång till spel varje månad, nya rabatter från Playstation Store varje månad, tillgång till nya teman och avatarer, möjlighet till att testa fullständiga spel innan du köper dem (annars endast demoversion) och mycket mer. En Playstation Plus-prenumeration kostar cirka 500 kronor för ett år och går att köpa i de allra flesta elektronikbutiker på nätet.

Tillbehör till Playstation

Det finns ett stort antal spännande tillbehör till Playstation, som kan förbättra din spelupplevelse betydligt.