Payex är ett utav Nordens största företag för fakturabetalning och erbjuder 11072946helhetslösningar till både dig som slutkund och till e-handlare.

Payex grundades redan 1972 med namnet Faktab av svensken Max Hansson och är ett svenskt företag med säte på Gotland.
Enda sedan starten har Payex fokuserat på att hjälpa företag med fakturahantering och namnet Payex togs först 2006 när en mer internationell inriktning togs. Idag arbetar över 500 personer i företaget och kontor är etablerat utöver huvudkontoret på Visby även i Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Lahti. I maj 2017 kom Swedbank och Payex överens om att sälja payex till Swedbank för en hemlig köpeskilling.

Wywallet och Payex

Payex äger sedan 2015 även tjänsten Wywallet som startades som ett samarbete mellan telefonoperatörerna Telia, Telenor, 3 och Tele2. Wywallet drivs dock som ett eget företag och vid eventuella frågor kring Wywallet ska du vända dig direkt dit och inte till moderbolaget Payex. Detta gäller även för inköp av produkter via tex en butik på nätet. Då Payex Faktura enbart hanterar själva utskicken och administrationen utav fakturan är det direkt till butiken du köpt produkten utav som du skall ställa dina frågor om själva produkten eller leveransen av den.

Eftersom företaget är etablerat och verksamt i Sverige står Payex under finansinspektionens tillsyn vilket betyder att du som kund kan vara trygg och säker i de köp du gör via Payex betalsystem.

Hantering av ärenden via Payex Faktura

När du köper via Payex Faktura får du även ett inlogg till MyPayEx där du snabbt kan se dina fakturor och betalningsuppgifter samt ifall butiken du köpt varorna ifrån har mottagit din betalning.  Du kan även på MyPayEx ladda ner kopior i det fall du tex har tappat bort din orginalfaktura.
Standarden för antalet dagar du har på dig att betala för Payex Faktura är på 14 dagar.
Det är upp till butikerna själva ifall de väljer att ta ut en avgift på fakturaköpen eller inte.
I det fall du inte betalar inom denna period tillkommer 19% ränta samt ersättningen för påminnelsebekräftelsen som skickas ut till dig.

Payex delbetalning

En utav fördelarna med Payex är att de förutom att erbjuda Payex Faktura även kan erbjuda kunderna Payex Delbetalning där du får möjligheten att dela upp ditt inköp i det fall du inte vill betala allting på en gång som när du köpt via Payex Faktura.  Du kan alltid betala in ett större belopp än det som du fått på fakturan via payex delbetalning, kom ihåg att använda samma ocr nummer även om du betalar in mer än beloppet fakturan avser.
Det är även viktigt att tänka på när det gäller delbetalning att Payex inte erbjuder autogiro vid delbetalningsalternativet, så önskar du betala din faktura via autogiro bör du välja ett annat betalalternativ.

Utbud av nätbutiker med Payex faktura

Då Payex har fokuserat mer på att erbjuda större företag sina lösningar är Payex Faktura relativt små när det gäller e-handel än så länge men detta är något som kan komma att förändras i framtiden när Swedbank tar över driften av Payex.