Köpa med postförskott

Att köpa med postförskott som betalsätt är en lösning som funnits i över 150 år i Sverige. Det finns vissa produkter som lämpar sig väldigt bra att köpa med postförskott såsom kläder & elektronik då de kan vara dyra i inköp och man kanske inte litar på mottagaren eller att köpa på nätet.


Postförskott
Sportkläder, skor och utrustning.
TIll Butik

Vilka betalsätt finns det för att betala med postförskott?

När du köper med postförskott så behöver du aldrig ange dina kortuppgifter i nätbutiken, butiken skickar ut varan till den adress du angivit och det är på postombudet eller postnordkontoret som du väljer hur du vill betala.

De flesta väljer att betala sitt postförskott med kort hos posten när du hämtar ut varan men du kan även välja att betala kontant om du hellre föredrar det. När du köper med postförskott brukar det tillkomma en avgift på 20-49 kr baserat på vilken butik det är.

Du kan välja att betala kontant om du valt att köpa med postförskott vilket är en fördel i det fall du helt enkelt har kontanter på dig som du behöver bli av med.

Även om kontantbetalning som procent utav totala andelen köp sjunker i Sverige finns det många som hellre föredrar att använda kontanter vid köp, det är till exempel betydligt lättare att hålla koll på en budget om du delar upp månaden i veckor och utgifter där du sedan har kontanter att betala med. Med kort blir det lätt så att man glömmer bort vissa utgifter och kostnaderna kan bli högre än man först ville.

De fysiska butikerna som nekar kontantköp växer, men på nätet finns det massvis med affärer som godkänner kontantbetalning genom att du köper på postförskott och betalar kontant när du hämtar ut paketet med de varor du köpt.

Postförskotts historia

Redan för över 150 år sedan startade Posten att erbjuda postförskott som betalsätt, detta för att underlätta distanshandel i Sverige. I och med postoderkatalogernas intåg bland befolkningen spred sig snabbt postförskott som populärt alternativ även i modern tid.

Säkert att betala med kort på nätet?

När internets framväxt och bredbandsutbyggnaden tog fart ordentligt så började även nätbutiker att erbjuda postförskott som betallösning, siffror pekar på att upp emot 30% av alla nätköp som görs i Sverige sker med ett annat betalsätt än kortbetalning vilket får anses vara en hög siffra. Det betyder att en stor del av befolkningen inte känner sig trygga med att ge ut sina kortuppgifter online och då är postförskott en bra mellanväg att gå.

Nu för tiden finns det en rad säkerthetssystem som nätbutikerna i samarbete med kort och betallösningarna erbjuder, VISA och Mastercard har olika säkerhetskrypteringar samt legitimering via mobilt bank id för att förebygga kortkapningar. Det finns trots det risker med att betala med kort på nätet, sitter du på ett öppet wifi eller via mobilen så är det lätt för utomstående att snappa upp dina uppgifter när du placerar ditt köp och på så sätt få tag i det som krävs för att kunna beställa med dina uppgifter.