Klarnas Ränta

Klarna marknadsför sina tjänster som ”smooth”, enkelt, smidigt och säkert. På den här sidan ska vi dock titta lite närmare på Klarnas ränta, ett område där man fått ta emot mycket kritik. Vi reder ut hur mycket man betalar i ränta med Klarnas olika betalsätt samt om det finns några andra och bättre alternativ till Klarna sett till räntan.

Klarnas delbetalningstyper

Klarna erbjuder sina kunder två olika typer av delbetalning, som alltså innebär två olika räntesatser. Dessa är Klarna konto och Fast delbetalning, som alltså kommer med olika räntesatser.

Ränta på Klarna konto

Klarna konto är Klarnas delbetalningsalternativ för att betala sina köp flexibelt i sin egen takt. Det är kort och gott en kontokredit där den utnyttjade krediten löper med en kreditränta. Räntan på Klarna konto ligger på skyhöga 19,9%. Utöver denna räntesats så betalar man även en administrativ avgift varje månad på 29 kronor. Vid ett köp på 10 000 kronor så kommer man enligt Klarnas exempeluträkning, det vill säga med alla avgifter sammanräknade upp i en effektiv ränta på hiskliga 29,22%. För dig som kund är detta en mycket dålig affär och ett extremt dyrt alternativ för att delbetala.

Ränta på Fast delbetalning

Klarnas ”Fast Delbetalning” innebär att man i förväg bestämmer sig för över hur många månader som man ska betala av sitt köp. Man kan välja mellan delbetalning över 6, 12, 24 och i vissa fall 36 månaders delbetalning. Krediträntan är 0% på delbetalning upp till 12 månader, något som man marknadsför som ”räntefritt”. Krediträntan på delbetalning mellan 24-36 månader ligger på 9,99%. Den fasta delbetalning som Klarna marknadsför som räntefri är dock långt ifrån räntefri. Den innehåller nämligen flera dolda avgifter som gör att den effektiva räntan, det vill säga räntan med alla avgifter sammanräknat i de flesta fall hamnar på mellan 10-20%. Man betalar en uppläggningsavgift på mellan 49-299 kronor, samt en administrativ avgift varje månad på 29 kronor.

Enligt Klarnas exempelberäkning vid ett köp på 10 000 kronor så betalar man en effektiv ränta på 8,61% vid 6 månaders delbetalning, 20,45% vid 24 månader och 19,19% vid 36 månader. Handlar du för mindre än 10 000 kronor blir den effektiva räntan betydligt mycket högre än detta. Även den fasta delbetalningen hos Klarna ser ut att bli en mycket dyr och dålig affär för dig som kund.

Hög ränta på sena betalningar

Den som någon gång varit sen med sin betalning till Klarna har förmodligen upptäckt att beloppet att betala in snabbt rusat iväg. Detta beror på att Klarna först tar ut en påminnelseavgift om 60 kronor vid försenad betalning. Utöver detta så tar man ut en dröjsmålsränta på 24%. Om man utöver den sena betalningen även upprättat en delbetalning med skyhög ränta hos Klarna så blir räntekostnaderna till Klarna alldeles löjligt höga.

Sammanfattning

Klarnas ränta är alldeles för hög på samtliga delbetalningsmöjligheter för att det ska vara ett alternativ att ens överväga. Om man absolut inte kan betala varan man planerar att köpa på en gång så är det enda alternativet med en någorlunda rimlig ränta fast delbetalning på upp till 12 månader. Detta avser att man handlar för ett större belopp, såsom 10 000 kronor eller uppåt. För mindre köpsummor än så blir det på tok för hög ränta. Sammanfattningsvis så rekommenderar vi inte våra kunder att delbetala med Klarna.

Alternativ till Klarna delbetalning

Istället för att delbetala med Klarna, som sett till räntan hör till en av de sämsta krediterna man kan få så rekommenderar vi istället våra besökare att planera sitt inköp och ta ett banklån. När man tar ett banklån, även kallat privatlån så betalar man sällan en effektiv ränta på över 10%, ofta ligger räntan på ett par procent. Man kan alltså komma undan betydligt mycket billigare än om man väljer Klarna. Dessutom brukar man kunna sätta upp återbetalningen av lånet på ända upp till 10-15 år. Din månadskostnad blir jämförelsevis minimal. På vår undersida Jämför Lån så har vi samlat ett antal olika lån som passar bra om man ska shoppa större saker över nätet.