iPhone är en serie smartphones som har utvecklats av Apple. Sedan lanseringen av iPhone 2007 har man haft en enorm försäljning på miljarder enheter världen över. iPhone har getts ut i närmare 20 olika modeller, som tillsammans kommit att förändra användandet av mobiltelefoner i grunden. Här guidar vi dig till iPhone-modeller, allmän information om iPhone samt de betalsätt som finns att välja bland när man ska köpa en iPhone.

Välj betalsätt för din iPhone nedanför

När man köper en iPhone online går det att köpa den både mot faktura och på delbetalning/avbetalning. I vissa fall går det även att delbetala iPhones räntefritt. Vilket faktura- eller delbetalningsföretag du kan handla genom beror på vilket av dessa som butiken samarbetar med. Nedanför listar vi några vanliga alternativ.

 • Klarna
 • SveaWebpay
 • Qliro
 • Collector
 • Payson
 • Resurs Bank

Kort historia bakom iPhone

Företaget Apple, som ligger bakom den populära mobiltelefonen hade ett antal populära produktsuccéer bakom sig. Bland annat hade man tidigare lanserat ett antal populära stationära och bärbara datorer och musikspelaren iPod. Men nu var det alltså dags för en Apple-mobiltelefon.

Ett antal månader innan lanseringen av iPhone år 2007 så hade det cirkulerat en mängd rykten om produkten. Den började säljas i juni samma år och gjorde snabbt succé. Exempelvis utsåg Time Magazine iPhone till årets uppfinning och det är utan tvekan den mobiltelefon som kommit att sprida och popularisera smartphones världen över. iPhone hade flera nydanande funktioner och innovationer i designen. Det som framför alt var nytt med iPhone jämfört med dess tidigare konkurrenter var att det inte fanns något inbyggt tangentbord. Istället skrev man, liksom man fortfarande gör idag, på ett elektroniskt tangentbord. Vad som vidare var relativt unikt för iPhone var att i stort sett samtliga av mobilens kommandon utfördes via den tryckkänsliga pekskärmen. Tidigare mobiler hade många kommit med en pekpenna, så kallad stylus. Med iPhone så behövde man alltså endast använda sina fingrar.

iPhone-modeller

Sedan den första lanseringen 2007 har iPhone getts ut i ett stort antal modeller. Dessa hittar du nedanför.

 • iPhone
 • iPhone 3G
 • iPhone 3GS
 • iPhone 4
 • iPhone 4S
 • iPhone 5
 • iPhone 5C
 • iPhone 5S
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone 6S
 • iPhone 6S Plus
 • iPhone SE
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone X

I och med att ett stort antal av dessa mobiler inte längre är ute till försäljning så kommer vi här främst att fokusera på de iPhone-modeller som fortfarande finns ute på marknaden.

iPhone SE

iPhone SE, som står för ”iPhone Special Edition” var relativt unik i sitt slag när den lanserades. Apple hade för första gången fokuserat på att skapa en mobil till ett lite lägre pris än vad iPhones annars såldes för. Man hade alltså lanserat en budgetmobil. Kort sammanfattat kan man förklara iPhone SE med att den har samma processor och bakre kamera som iPhone 6S, fast där man återanvänder designen från iPhone 5S. iPhone SE är idag en av de billigaste mobilerna som säljs i iPhone-väg, där de går att köpa för cirka 3000 kronor nya.

iPhone SE går att välja på med en lagring på antingen 32 eller 128 GB. Eftersom man inte kan sätta in ett externt minneskort i iPhones så bör man alltid tänka igenom vilken lagring man behöver noggrant innan man slår till. Mobilen har en 4 tums-skärm, vilket är litet jämfört med andra iPhone-modeller. Detta vägs dock upp av en upplösning på 1136 x 640 pixlar. Med frontkameran på 12 megapixlar går det att ta helt ok bilder och med Face Time-kameran på 1,2 megapixlar fyller sitt syfte i att videochatta med andra, dock något bristfälligt om du ska använda den för att ta bilder.

iPhone SE har en batteritid som är helt i sin ordning. Samtalstiden är 14 timmar när man pratar med 3G och standby-tiden, det vill säga när man inte gör något med mobilen är cirka 10 dygn.

iPhone 6S och iPhone 6S Plus

iPhone 6S har några år på nacken men är fortfarande en mobil att räkna med. Mobilerna lanserades i september 2015 och är än idag aktuella för mängder av mobilanvändare. iPhone 6S är snikvarianten av iPhone 6S Plus men skillnaderna är hårfina. Bland annat finns skillnad i mobilernas skärmar, där iPhone 6S har en 4,7-tumsskärm och iPhone 6S Plus har en något större skärm på 5,5 tum. iPhone 6S Plus skärm har snäppet högre upplösning, något som kan vara att föredra för dig som ofta kollar på filmklipp eller liknande i mobilen.

När det kommer till mobilernas lagring så finns den i samma storlekar för de båda mobilerna. Oavsett vilken av modellerna som du har kan du välja mellan en lagring på 32 GB alternativt 128 GB.

iPhone har inte marknadens bästa batterier och det är faktiskt något som skiljer sig ganska mycket åt mellan dessa två mobiler. iPhone 6S har en tal- respektive standbytid på 14 timmar respektive 10 dagar medan den hos iPhone 6S Plus ligger på 24 timmar respektive 16 dagar. Är du trött på ett batteri som alltid tar slut bör du därför kanske snarare välja iPhone 6S Plus.

Gillar du att ta bilder med din mobil så behöver du inte bekymra dig om vilken av dessa två du ska välja, de har nämligen samma kamera. Frontkameran har 12 megapixlar, och den sekundära kameran, som man bland annat använder för Face Time har 5 megapixlar.

Skillnaden i pris mellan dessa två mobiler är inte enorm men ändå betydande. iPhone 6S kostar ny cirka 4500 kronor, medan iPhone 6S Plus kostar cirka 5500 kronor. De flesta skulle nog hävda att de något vassare specifikationerna för iPhone 6S plus är väl värda den extra tusenlappen.

iPhone 7 och iPhone 7 Plus

Cirka ett år efter att 6S och 6S Plus lanserades kom iPhone 7 och iPhone 7 Plus ut på marknaden. Men i ärlighetens namn så hann det inte hända särskilt mycket på detta år. Många av specifikationerna är identiska med föregångarna. Exempelvis så erbjuds mobilerna med samma lagringsutrymme och samma skärmstorlekar som föregångarna.

När det kommer till kamerorna så är frontkameran 12 megapixlar och FaceTime-kameran på det marginellt bättre 7 megapixlar. Batteritiden är upp till två timmar bättre än iPhone 6S samt upp till 1 timme längre batteritid än iPhone 6S Plus. Ingen vidare förbättring!

iPhone 8 och iPhone 8 Plus

Ytterligare ett år senare, i september 2017 så släppte Apple iPhone 8 och iPhone 8 Plus. I och med detta släpp hade man ökat lagringskapaciteten betydligt från både 6an och 7an. För iPhone 8 och iPhone 8 Plus går det att välja mellan en kapacitet på 64 eller 256 GB, något som man får betrakta som ett rejält lyft. Varken skärmen eller kameran har utvecklats nämnvärt från iPhone 7, utan ligger på samma storlek, upplösning och antal megapixlar.

Likaså skiljer sig batteriet egentligen inte heller från iPhone 7 och iPhone 7 Plus. Behöver man inte ett jättestort lagringsutrymme så bör de flesta klara sig minst lika bra med iPhone 6-7 som iPhone 8.

iPhone 8 och iPhone 8 Plus kostar båda mellan 7000-8500 kronor.

iPhone X

Ungefär samtidigt som iPhone 8 och iPhone 8 Plus så släppte man även iPhone X. iPhone X har en skärm med mycket högre upplösning och storlek än sina föregångare. Skärmen är 5,8 tum stor och har en upplösning på 2436 x 1125 pixlar. Mobilens kameror har ett flertal extra funktioner med i övrigt samma antal megapixlar som tidigare modeller.

Batteriet har förbättrats något sedan iPhone 7, som gör att man har en samtalstid på upp till 21 timmar och en standbytid som inte uppges. Apple själva uppger att batteritiden för iPhone X är upp till två timmar bättre än för iPhone 7.

iPhone X är den dyraste av alla iPhones och kostar för närvarande närmare 11000 kronor.

iPhone-laddare

Apple har utformat en egen typ av laddare till iPhones, som inte är kompatibel med andra mobiltelefoner. Detta är något som får anses som ”typiskt” med Apple-produkter, nämligen att de bara passar till just Apple-produkter och inget annat. Man kan dela in iPhone-laddare i två sorter, de som är Apple-certifierade och de som inte är Apple-certifierade. De iPhone-laddare som är certifierade av Apple är naturligtvis lite dyrare men håller förhoppningsvis en högre kvalitet, medan de som inte är certifierade av Apple går att köpa mycket billigt. En iPhone-laddare går att köpa för runt 50 kronor och uppåt.

Olåst iPhone – Utan abonnemang

Att köpa en olåst iPhone, utan abonnemang innebär att man inte är bunden till någon speciell operatör. Man kan stoppa in ett simkort från vilken operatör man vill, och dessutom byta operatör när man vill. Till skillnad från mobiler med abonnemang, det vill säga låsta mobiler går det inte att byta operatör när man skulle vilja det. När du köper loss din mobil, det vill säga köper den från en butik och inte en mobiloperatör så kommer den näst intill alltid olåst.

Fördelar med abonnemang?

Den enda fördelen med abonnemang för en iPhone är att man många gånger kan få själva mobilen till ett rabatterat pris mot att man binder upp sig över lite längre tid.

iPhone-skal

Något som är populärt bland iPhone-ägare är att byta skal till mobilen. En iPhone är ju en accessoar som vilken som helst och för en relativt billig peng kan man helt byta utseende på sin iPhone. Det finns iPhone-skal med alla världens olika mönster. Kanske vill du ha ett iPhone-skal med ditt favoritlag som logotyp, eller varför inte med en bild på din favoritartist? Många väljer även att köpa iPhone-skal i någon snygg enfärgad nyans, till exempel guldfärgat skal eller neonfärgat skal. Många väljer även att köpa ett skärmskydd i härdat glas eller i plast till sin iPhone, för att undvika att skärmen skadas om man skulle tappa den i marken. iPhone-skal finns från runt 50 kronor och uppåt. Tack vare iPhone-skalens lätta vikt så går det ofta även att få det levererat med fri frakt.

Andra iPhone-tillbehör

Förutom ovan nämnda tillbehör till iPhones finns det ett enormt antal andra. Andra tillbehör består bland annat av adaptrar, verktygskit, högtalare, dockningsstationer, hörlurar, headset, powerbanks och iphonetillbehör till bilen. Det finns flera webbshoppar på nätet som enbart är specialiserade på olika tillbehör till iPhones.