Intrum är ett svenskt inkassobolag som funnits på marknaden ända sedan 1923. Idag är det ett av de mest kända inkassobolagen i Sverige och är noterat på börsen. För dig som har fått ett inkassokrav från Intrum, som tidigare hette Intrum Justitia har vi på denna sida samlat ihop en del råd och tips som kan vara användbara.

Har du fått ett brev från Intrum?

Om du har fått hem ett brev med ett inkassokrav från Intrum så beror det normalt på att du inte betalat en faktura eller en räkning i tid. Om du känner till vad inkassokravet gäller så är det bästa alternativet att betala på en gång med uppgifterna som finns i brevet. Vet du inte varför du fått detta inkassokrav och vad det rör sig om är det viktigt att du omedelbart kontaktar Intrum för att reda ut saken. Du behöver i detta fall bestrida ditt ärende, något som förhindrar att ärendet går vidare till Kronofogden tills dess att det retts ut.

Kontakta Intrum

Det lättaste alternativet för att komma i kontakt med en kundtjänstarbetare hos Intrum är att ringa dit. Har du fått ett inkassokrav från deras Stockholmskontor så ringer du till 08-616 76 66. Har du fått ett inkassokrav från Intrums Göteborgskontor så ringer du istället till 031-61 69 10. Om du endast vill ha grundläggande uppgifter om din skuld kan du logga i på ”Mina Sidor” på Intrums hemsida.

Mina Sidor

För att logga in till Mina Sidor hos Intrum så behöver du antingen Mobilt BankID eller vanligt BankID. Du fyller i ditt personnummer och legitimerar dig och kan därför komma åt och administrera dina aktuella ärenden. Detta är även ett bekvämt sätt för att se om du har fler ärenden hos Intrum du bör ta tag i än det aktuella ärendet.

Så betalar man

För att betala det inkassokrav som du fått från Intrum så använder du dig av uppgifterna i brevet som du fått hem. Uppgifterna som du behöver är bankgiro, OCR-nummer och det belopp som ska betalas in. Om du saknar brevet och dessa uppgifter kan du kontakta Intrum per telefon för att få betaluppgifterna upplästa eller utskickade på nytt. Du kan även logga in under ”Mina Sidor” för att där betala.

Att logga in och betala under ”Mina Sidor” är det snabbaste och smidigaste alternativet. Detta då man under Mina Sidor antingen kan välja att direktbetala via Internetbanken eller via Swish. På detta sätt försäkrar du dig alltså om att Intrum mottar din betalning på en gång, något som annars kan ta ett par dagar på sig för att registreras.

Meddela Intrum om betalning

Eftersom tiden för ett inkassokrav från Intrum många gånger är knapp, där det kan handla om dagar innan ärendet skickas vidare till Kronofogden så är det alltid viktigt att kontakta Intrum och meddela om att betalning är gjord. Detta gäller eftersom det kan ta mellan 1-3 bankdagar innan betalningen är registerad hos mottagaren genom en vanlig banköverföring. Du meddelar Intrum om att betalningen är utförd antingen via Mina Sidor eller genom att kontakta dem per telefon.

Om du inte kan betala ditt Inkassokrav?

Om du inte betalar ditt inkassokrav från Intrum så kommer det inom en kortare period att gå vidare till Kronofogden. Detta är något som medför ytterligare höga avgifter och som i förlängningen även kan innebära att du får en betalningsanmärkning. Detta bör du i största möjliga mån alltså undvika genom att kontakta Intrum för att förhandla fram en avbetalningsplan för skulden. Intrum kan i vissa enstaka fall även godkänna en försenad inbetalning av inkassokravet om man kan styrka detta genom att pengar är på väg på ett eller annat sätt.

Avbetalning hos Intrum

Om du inte kan betala hela din skuld på en gång så erbjuder Intrum i de flesta fall möjligheten till att lägga upp en avbetalningsplan för skulden. Detta gör du genom att antingen kontakta Intrum per telefon eller genom att logga in på Mina Sidor. Du anger då hur mycket du känner att du har möjlighet till att betala av på din skuld varje månad. Om företaget som du har en skuld till godkänner denna avbetalning så är din avbetalningsplan upprättad. Att betala av skulden genom avbetalningsplan hos Intrum kostar 170 kronor i uppläggningsavgift och 60 kronor per avisering i aviavgift.

Andra kostnader relaterade till ditt inkassokrav

I samband med att en första skriftliga påminnelse skickas ut till dig så tillkommer en påminnelseavgift om 60 kronor. Om din faktura förblir obetald så kommer den inom en tid att gå vidare till inkasso, i detta fallet till Intrum. I samband med att skulden gått vidare till Intrum och blivit ett inkassokrav så tillkommer en inkassoavgift om 180 kronor att betala.

Om ditt ärende går vidare till Kronofogden så tillkommer först en avgift för ansökan om betalningsföreläggande om 300 kronor. Vidare tillkommer det även en avgift för utmätning om 600 kronor. Vad som vidare tas ut är en marknadsmässig dröjsmålsränta för varje dag som inbetalningen av skulden är sen.

Bli skuldfri hos Intrum

Om du har stora skulder till Intrum och vill arbeta mot att bli skuldfri finns det flera saker du kan göra. Först och främst är det en god idé att kontakta Intrum för att få hjälp med att utvärdera din situation och dina möjligheter till att upprätta en avbetalningsplan för några av eller alla dina skulder. Detta är ofta förhandlingsbart och de flesta typer av upplägg är görbara.

Hjälp från kommunen

Kommuner erbjuder kostnadsfri hjälp till skuldsatta personer där man kan få reda på möjligheterna till skuldsanering. Då kan du få praktiska råd kring hur du kan gå tillväga i din aktuella situation.

Samla lån och småkrediter med banklån

De flesta banker erbjuder möjligheten till att samla mindre lån och krediter, exempelvis hos inkassoföretag till ett större lån. Förutom en bättre översikt över den återstående skulden så innebär detta också att man i de flesta fall får en betydligt lägre ränta än den som man betalar till Intrum eller eventuellt annat inkassobolag. Du kan på detta sätt även avtala om en återbetalning över lång tid vilket gör att din månadskostnad lär sjunka betydligt.