Fakturabetalning

Fakturabetalning är ett betalsätt på nätet som gör att man kan göra sitt köp nu och betala för detta senare. I de flesta fall erbjuds detta genom att butiken i fråga samarbetar med ett kreditföretag, till exempel Klarna, Collector eller Qliro. Nedanför hittar du en lista över populära butiker på nätet med fakturabetalning.Fortus Faktura
Fakturainformation
Apotek, hälsokost, fitness och linser.
TIll Butik

Bonprix Faktura
Enormt utbud av kläder för dam, herr och barn.
TIll Butik

Hur fungerar fakturabetalning?

När man handlar i en butik på nätet så plockar man ihop sina varor i varukorgen som vanligt. När man är klar med sin order så går man vidare till butikens kassa. Där finns normalt ett antal olika betalsätt att välja bland, däribland faktura. Du väljer då faktura som betalsätt. Med fakturabetalning behöver du bara ange ditt personnummer vid beställningen. När beställningen är genomförd så kommer du inom någon dag eller två att få din beställning utskickad. Från det att varorna som du beställt skickats ut sån har du hos de flesta fakturaföretagen, enligt standard 14 dagar på dig att betala fakturan för köpet. Men vissa fakturaföretag har betydligt längre betalningstid en 14 dagar. I vissa fall är den så lång som 30 eller 60 dagar. Detta gör i alla fall att du får gott om tid på dig att först få hem varorna som du beställt, kontrollera att det är vad du förväntat dig och att ordern är komplett innan du betalar fakturan för köpet. Fakturan brukar skickas ut till din e-post.

Det lättaste sättet att sedan betala fakturan är via din internetbank. Men det är också möjligt att betala för fakturan kontant, exempelvis hos Kassagirots ombud, samt hos vissa bankkontor.

I de flesta fallen kan du välja mellan att betala fakturan direkt i sin helhet, skjuta upp betalningen i en eller två månader alternativt att delbetala fakturan.

För vem är fakturabetalning möjligt?

De flesta kreditföretag ställer vissa krav för fakturabetalning. Det brukar bland annat att man är över 18 år gammal, att man inte har några betalningsanmärkningar, samt att man har en inkomst som står i paritet till det som man avser att köpa. Vissa ställer krav på att man ska ha en inkomst som överstiger 120 000 kronor per år, det vill säga 10 000 kronor i månaden. Men detta beror även helt och hållet på vad du avser att köpa.

Säkert betalsätt

Faktura uppskattas av många som handlar på nätet eftersom det ger en mycket säker betalning av köpen. Man behöver inte lämna ut några som helst känsliga uppgifter till butiken som man handlar ifrån, såsom sitt kortnummer eller sitt kontonummer. Därmed försvinner risken med att dessa uppgifter ska hamna i orätta händer.

Vidare är det mycket tryggt på så vis att man betalar för varorna först när man fått hem dem. Om varan inte dyker upp som utlovat så har man heller inte betalt till butiken. Likaså behöver man inte krångla med eventuell återbetalning om man skulle vilja skicka sina varor i retur.

Avgifter på fakturabetalning

Hos de allra flesta butiker som erbjuder fakturabetalning är detta avgiftsfritt. Det finns i detta fall ingen anledning till att välja bort faktura som betalsätt. Men ett fåtal butiker tar ut en avgift vid fakturabetalning. Denna avgift ligger normalt på mellan 19-29 kronor. Gör man ett mindre köp så får man i detta läge överväga om det är värt att betala fakturaavgiften eller ej.

Fakturabetalning och delbetala

I de allra flesta fallen går det att delbetala när man väljer fakturabetalning som betalsätt. Detta gör man antingen i form av en fast delbetalning eller på ett flexibelt kreditkonto. Antingen så väljer man delbetalning för sin faktura direkt vid köpet, eller så väljer man delbetalning av fakturan när det är dags att betala. Delbetalning som alternativ för att betala fakturan finns hos den övervägande majoriteten av alla fakturaföretag.

Fast delbetalning fungerar som en avbetalningsplan där man betalar in ett fast och förutbestämt belopp varje månad. Detta brukar man kunna dela upp på mellan 24-36 månader. Man betalar sedan in det fasta beloppet varje månad tills dess att fakturan är slutbetald. Många kreditföretag erbjuder räntefri delbetalning av fakturor på upp till 12 månader. På längre återbetalningstider än så bör man vara beredd på att betala ränta och uppläggningsavgift på avbetalningen.

Ett alternativ till den fasta delbetalningen för att betala av fakturan är att betala den på ett kreditkonto. På detta sätt är man flexibel med hur mycket och hur ofta man ska göra inbetalningar. Räntan är relativt hög, den ligger i de flesta fall på runt 20%. I utbyte är man dock som tidigare nämnt mycket flexibel.

Vad kan man köpa med fakturabetalning?

Fakturabetalning går att välja som betalsätt för de allra flesta typer av köp av mindre varor inom detaljhandel. Varor såsom kläder, elektronik, skönhetsprodukter, skor, datorer, mobiltelefoner osv. kan man i de flesta fall köpa. Större varor, såsom mopeder, maskiner och liknande kan ha vissa begränsningar när det kommer till fakturabetalning. De flesta större e-handlare erbjuder idag någon form av fakturabetalning.

Vad händer om man inte betalar i tid?

Vid fakturabetalning är det mycket viktigt att man betalar sin faktura för köpet i tid. Om man är försenad med betalningen så tillkommer relativt snabbt en påminnelseavgift på fakturan. Denna påminnelseavgift ligger på 60 kronor vilket kan vara mycket irriterande, särskilt om fakturan annars ligger på ett lågt belopp. Om fakturan fortfarande förblir obetald så kommer den inom en tid att gå vidare till inkasso. När fakturan väl gått vidare till inkasso så tillkommer även en inkassoavgift. Inkassoavgiften för privatpersoner är 180 kronor.

Detta sammantaget kan man ganska enkelt konstatera att det lönar sig att betala sin faktura i tid. Man riskerar annars att behöva betala höga påslagsavgifter på sin obetalda faktura.

Nackdelar med fakturabetalning

Fakturabetalning innebär ett stort antal fördelar när man handlar över nätet. Dock upplever vissa även ett par nackdelar. Bland annat kan det göra att man kanske beställer saker som man inte riktigt har råd med. Eftersom man kan beställa utan att man har pengar på sitt konto så kan många uppleva att det gör att man skuldsätter sig i onödan. En annan nackdel kan vara att man samlar på sig fakturor att betala och på detta sätt kan glömma bort att betala fakturorna i slutet av månaden. Som tidigare nämndes kan detta innebära höga extra avgifter.