Faktura

När du får en faktura i handen får du den för att du har gjort ett köp och du förväntas reglera fakturan inom en viss tid som del i köpeavtalet mellan dig och köparen. En faktura innehåller därför naturligt köpeskillingen, beloppet varan kostar, inom EU är moms en post som även ska redovisas på fakturan. En faktura ska även innehålla ifrån vem fakturan är utställd med kompletta uppgifter om utfärdaren som organisationsnummer,adress och inbetalningsuppgifter. Vanlig betalningstid för en faktura är mellan 10-30 dagar beroende på vilken typ av produkt eller tjänst som köpts även om det via onlineshoppning för privatpersoner är 14-30 dagar som standard förekommer även upp till 60 dagar när näthandlaren har samarbeten med specifika finansbolag som sköter fakturering åt dom.Fortus Faktura
Fakturainformation
Apotek, hälsokost, fitness och linser.
TIll Butik

Bonprix Faktura
Enormt utbud av kläder för dam, herr och barn.
TIll Butik

Köpa på faktura online

När du köper en produkt eller tjänst på nätet så är det många butiker som erbjuder dig som kund att köpa på faktura, vanligt i Sverige är finansbolaget Klarna som erbjuder 14 dagars kostnadsfri faktura vid köp online. Om du betalar inom dessa 14 dagar tillkommer inga aviavgifter eller extra kostnader utöver det du köpt produkter för. Om du önskar få längre tid finns det vissa nätbutiker som via Klarna erbjuder upp till 60 dagars faktura för 29 kr extra i kostnad, vilket kan vara bekvämt om du behöver längre tid på dig för att betala köpet. Andra populära finansbolag som erbjuder dig som kund att köpa på faktura på nätet är Collector, Qliro eller att butiken själva sköter all fakturering.

Avbetala en faktura

Nätbutikerna säljer varor och har full förståelse för att du som kund kan behöva extra tid för vissa köp, att därför kunna delbetala en faktura över längre än 14-30 dagar är därför väldigt vanligt. Klarna Delbetalning erbjuder mellan 3-24 månaders avbetalningstid där du kan välja mellan flexibel eller fast avbetalning. Collector erbjuder upp till 36 månaders avbetalningstid för fakturaköp medans Leasy har längst avbetalningstid med hela 72 månaders avbetalning. Du kan när som helst slutbetala ditt köp när du köper via faktura på avbetalning. De flesta finansbolag som erbjuder dig som kund att köpa på faktura och avbetala över längre tid tar ca 20% årsränta på köpet.

Varför finns fakturor?

Att köpa något och få varan direkt i handen utan att direkt behöva överräcka en betalning i motbyte har funnits i tusentals år, det finns bevis för lån och krediter för över 5000 år sedan i lertavlor. De senaste hundratals åren har pappersfakturor utfärdats medans det idag går att få en faktura som både E-postfaktura, via nätbank som en E-faktura, som Autogiro utöver traditionell pappersfaktura. För svenska företag brukar det förekomma en aviavgift på mellan 20-60 kr som betalning för den administrativa uppgiften att manuellt processera pappersfakturor vid inbetalning. För fakturor via Autogiro, E-postfaktura och E-faktura brukar vanligtvis ingen fakturaavgift debiteras. Rent konkret kan man förstå enkelt varför fakturor existerar då de på ett enkelt sätt är ett bevis på att handlaren har sålt en produkt och till vilket pris, när du har betalat en faktura är köpet godkänt och det är ur handlarens perspektiv klart. Som konsument i Sverige har du öppet köp och ångerrätt i 30 dagar enligt distansavtalslagen när du köper på nätet utan för vissa undantag som förbrukningsvaror, vissa matvaror osv.