Delbetalning innebär att man delar upp ett köp som man gör över längre tid, där man betalar in en del av beloppet varje månad. Delbetalning har på senare år blivit mycket populärt vid köp över nätet och det erbjuds i ett antal olika former.

Olika typer av delbetalning

Delbetalning över nätet erbjuds i ett par huvudsakliga former. Först och främst finns det många butiker på nätet som själva erbjuder sina kunder kredit. Dessa butiken står själva för utlåningen, kreditrisken eventuell inkassoverksamhet med mera. Vad som ofta kännetecknar dessa butiker och företag är att de erbjuder väldigt långa delbetalningar. Hos en butik av den här typen brukar det till exempel vara möjligt att delbetala en iPhone eller en dator på upp till 5-6 år.

Men vad som gjort ett stort intåg under senare år är olika typer av konsumentkreditföretag för e-handel. Några av dessa företag är mycket kända, bland de större finns Klarna, Qliro och Svea Ekonomi. Dessa företag erbjuder delbetalning som en tjänst till butikerna. En kund som handlar i en skobutik kan alltså tack vare skobutikens samarbete med Klarna eller Qliro upprätta en delbetalning för sitt köp, trots att skobutiken annars inte erbjuder kreditköp. Vid delbetalning hos den här typen av kreditföretag så brukar man kunna delbetala sitt köp på upp till två eller tre år. Detta gäller även för mindre köp. I de flesta fall brukar det vara möjligt att delbetala köp så små som på ett par hundralappar.

Den som har ett kreditkort har möjligheten att upprätta en ”egen delbetalning”. Man gör sitt köp med kreditkortet och betalar sedan av sitt köp varje månad på sin kreditkortsräkning en tid framöver.

Istället för att upprätta en delbetalning hos en butik, hos ett konsumentkreditföretag eller liknande väljer många istället att ta ett lån hos en bank. Detta kanske främst är aktuellt för lite större köp men har bland annat fördelen att det går att upprätta en delbetalning över mycket lång tid. Hos många banker kan man ta lån utan säkerhet på upp till 10 år eller mer. Din totala månadskostnad för köpet blir då relativt låg även om du skulle köpa något dyrt.

Ränta på delbetalning

Något som man bör känna till om man går i tankar kring att upprätta en delbetalning är att många företag tar ut höga avgifter och en hög ränta för detta. Den effektiva räntan för en delbetalning, det vill säga krediträntan och avgifterna sammanlagda, ligger i de flesta fall på runt 20% och uppåt. Detta gäller även de delbetalningar som marknadsförs som räntefria. Den någorlunda höga räntan på delbetalning gör att man bör tänka en gång extra innan man upprättar den och bara göra det om det är högst nödvändigt. Ett alternativ till delbetalning som i de flesta fall innebär en lägre ränta är att ta ett banklån. Med banklånet får man en betydligt lägre ränta som i de flesta fall inte överstiger 10%.

Krav för delbetalning

De flesta företag ställer krav på dig som ska upprätta en delbetalning. Bland annat behöver du vara över 18 år gammal, ha någon form av inkomst samt vara fri från betalningsanmärkningar.