Betala senare

Genom åren har det blivit allt lättare för dig som handlar på nätet och vill betala senare. Genom samarbeten med finansbolag och shysstare villkor med bra avbetalningstider så är det många nätbutiker som erbjuder dig delbetalning på många olika typer utav tjänster och produkter online. Vi går igenom vanliga ämnen att ha frågor kring och hur man gör när man vill betala senare online.Fortus Faktura
Fakturainformation
Apotek, hälsokost, fitness och linser.
TIll Butik

Bonprix Faktura
Enormt utbud av kläder för dam, herr och barn.
TIll Butik

Betala senare med faktura

När du betalar med faktura som betalsätt så får du via Klarna 14 dagar kostnadsfritt på dig att betala fakturan. Vill du ha längre tid finns det butiker som erbjuder förlängd tid upp till 2 månader för 29 kr extra kostnad. Om du vill ha ännu längre tid för att betala senare så är det delbetalning som gäller och köp på faktura kanske inte är något för dig.

Vem kan skicka en faktura?
Att betala på faktura har varit populärt i flera hundra år, det är ett enkelt sätt att hålla koll på vad du som kund köpt och för butiken vad dom sålt, fakturor kan bara skickas utav företag och är inget en privatperson kan ställa ut till andra privatpersoner. Det har kommit upp tjänster på nätet som erbjuder dig lön mot att dom skickar ut en fakturan ifall du är frilansare, men det är en dyr affär för dig som kund.

Klarna Delbetalning

Ett väldigt vanligt samarbete för många nätbutiker är genom finansbolaget Klarna. Klarna har funnits i över 10 år och erbjuder många av de olika betalsätt som kunder är ute efter, utöver Klarna Delbetalning så kan du även betala med kort och betala senare med faktura. Klarna Delbetalning har två olika upplägg när du vill betala senare, med Klarna Delbetalning Fast får du ett fast belopp varje månad under 3-24 månaders avbetalningstid beroende på hur långt du väljer själv. Det andra sättet är Klarna Delbetalning Flexibel där du som kund själv väljer summan du ska betala varje månad – förutsatt att det är minst 1/24 del utav totalsumman du har återstående.

Klarna Delbetalning Flexibel passar bra för dig som har växlande inkomster under året och kanske kan betala lite större summor vissa månader. Oavsett vilket utav sätten du väljer för att betala senare med Klarna så tillkommer 19,9% årsränta på ditt köp och du har alltid möjlighet att slutbetala hela ditt köp när du vill.

Fördelar med att betala senare

De flesta svenskar är inga proffsekonomer med utbildning i nationalekonomi och det kan vara svårt att beräkna ditt privata kassaflöde per månad – mängden pengar du får in via lön är dock vanligast för privatpersoner. Det privata sparandet i Sverige är relativt lågt i procent utav nettolön. Banken SBAB brukar sammanställa undersökningar, och de senaste åren brukar sparandet per genomsnitt deltagare i SBAB:s undersökningar ange att de totalt sparar ca 9-10.000kr per år. SBAB har 2017 gjort en undersökning som visar att 42% av snitt svensken har mindre än 100.000 kr på ett bankonto sparat. Det betyder med andra ord att många svenskar inte har möjlighet att helt sonika hosta upp 20-30.000kr i oförutsedda kostnader eller ens ta 3-5000kr för näthandel. Allt detta sammantaget innebär att fördelarna med att betala senare blir stora.

När du betalar senare slipper du belasta ditt kassaflöde så massivt som en stor engångskostnad kan göra, istället sprider du ut inköpen under x antal månader och får ned ditt månadsbelopp som ska betalas. Populära avbetalningstider när man betalar senare är mellan 3-36 månader beroende på hur stort köpet är. Köper du via Collector så kan du betala av köpen i 36 månader och via Klarna är det upp till 24 månader som gäller. Bolaget L’easy går längst fram och erbjuder hela 72 månaders avbetalning vilket är väldigt lång tid och leder till ett lågt månadsbelopp som är bland den största anledningen till att över huvud taget köpa på delbetalning ifrån första början.

Nackdelar med att betala senare

Det är inte bara guld och gröna skogar när du köper på avbetalning och ska betala senare, det finns många bolag som lockar med räntefri avbetalning, ofta inom elektronik på produkter med större priser som tv på räntefri avbetalning och laptop på räntefri avbetalning. Rent juridiskt är det ok att använda begreppet räntefri delbetalning även fast det tillkommer kostnader, om du istället är ute efter att veta ditt totala pris ska du leta efter den så kallade effektiva räntan. I den effektiva räntan ingår uppläggningsavgifter, aviavgifter och handläggningskostnader som på ett köp á 5-10.000kr ofta kan uppgå till en tusenlapp även vid en ”räntefri delbetalning”.

När du betalar senare generellt brukar det annars vara en årsränta på ca 20% bland de flesta finansbolag. En årsränta på 20% motsvarar vid ett köp på 5000kr en extrakostnad om 1000kr per år vilket blir 283kr i månaden i totalsumma att betala för ränta och amortering vid ett köp på 24 månaders avbetalning. Av dessa 283kr är 83 kr ränta per månad. Om du tycker 83 kr är en låg summa att betala för att kunna få produkter eller tjänster för 5000kr inom ett par dagar är kanske inte det här med att betala senare en big deal för dig men det är hur som haver en utav nackdelarna med att betala senare – räntan alltså.

Hur går det till att betala senare

Du väljer ut en butik där du kan betala senare online hos, och plockar hem varorna i kundkorgen på hemsidan, därefter så anger du delbetalning, postförskott eller faktura som betalsätt beroende på vilket du själv föredrar. Väljer du faktura ska fakturan betalas inom 14-60 dagar, vid postförskott ska du betala produkterna senare när du hämtar ut varorna hos postombudet och delbetalning så sker betalning månadsvis via faktura. Det är väldigt enkelt att köpa på nätet och betala senare helt enkelt och är en utav anledningarna till att det står för nästan 40% av alla köp som görs i Sverige online.

Vart kan jag betala senare på nätet

Vi har sammanställt en topplista med de populäraste butikerna där du kan köpa på nätet och betala senare, vanliga produkter att köpa är kläder, elektronik, mat och möbler. Vissa butiker har erbjudanden där du kan få rabatter medans andra lockar med fri frakt och retur, för enkelhetens skull har vi sorterat butikerna enligt popularitet hos oss, vi tror att ju fler klick en butik har dessto större chans är det att du som besökare också vill besöka samma butik men om du känner att du saknar någon butik är du välkommen att kontakta oss så lägger vi till butiken i listan.