Kommer Amazon komma till Sverige? Frågan har varit på tapeten i snart 10 års tid och redan sedan 2011 har Amazon haft svenska kunder i sin Amazon Web Services, AWS, riktade mot svenska företagskunder. Svenska privatkunder har dock inte kunnat handla hos Amazons nätbutik och svenska e-handelsföretag har under tiden kunnat slå mynt utav en utebliven världsaktör som Amazon.

Är Amazon ett hot mot svenska e-handelsbolag eller kommer de innebära en ny guldålder för svensk onlineshopping och massvis med nya möjligheter för nätbutiker?

Åsikterna går kraftigt isär beroende på vem du frågar men med marknadsandelar på 40 % i USA, 30% i Storbritannien och 25 % i Tyskland.
Med svenskarnas vana att handla hos företag med monopol ställning så är det förmodligen inte så långt ifrån sanningen att svenskt Amazon skulle innebära att företaget i princip omedelbart skulle ta en stor andel utav den miljardmarknad som svensk näthandel är.

Amazons historia

Företaget som idag är Amazon är väldigt olika ifrån det som för snart 25 år sedan startades utav Jeff Bezos, idag en utav världens rikaste personer. I hans garage i hemmet i Washington startade han således Amazon.com som i början fokuserade på att sälja böcker online. I takt med att företaget ökade sina intäkter började även andra produkter tas in som CD-skivor, VHS, datorprogram med mera. Sedan 1997 är företaget börsnoterat på amerikanska NASDAQ börsen och handlas under aktienamnet AMZN. Företaget gick väldigt många år med förlust och under IT-bubblans glada dagar var detta ofta vanligt, skillnaden var att Amazon överlevde som företag även efter IT-kraschen och fortsatte expandera och växa.

Idag har Amazon nästan 500 000 anställda världen över och säljer idag i princip allting du kan tänka dig på nätet. Amazon har även via köpet utav Whole Foods börjat ge sig in på marknaden för fysiska matbutiker, någonting som 1997 skulle varit väldigt annorlunda verksamhet för Amazon. Utöver ett rejält utbud på nätet i sin nätbutik har även Amazon en streamingtjänst online som heter Amazon Prime som sänder TV och filmer online, fysiska produkter som Amazon Kindle som är en elektronisk bok, Amazon Echo som är en smart högtalare, musiktjänster, Appstore och även fler tjänster.

Amazon har utöver ett börsvärde på tusentals miljarder svenska kronor en värdering som man inom ekonomitermer kallar P/e-tal på 250. Ett P/e-tal på 250 innebär att om du som aktieinvesterare köper aktier i Amazon så förväntas du ha fått tillbaka din investering om 250 år. Det faller lite på all rimlig logik att en investerare tänker sig vänta i ett kvarts årtusende innan man vill återfå sin investering så detta kan vara ett tecken på att Amazon är kraftigt övervärderat sett till deras vinst.

Hur fungerar Amazon

Amazon erbjuder företag och privatpersoner att sälja varor och produkter på deras domän Amazon.com. På ett sätt kan man likna Amazon med ett torg i en stad där olika torghandlare kan samlas och sälja varor till kunder som vet om att det alltid erbjuds produkter på torget. Amazon har genom sin varumärkeskännedom miljontals besökare varje månad vilket leder till att konsumenter hittar till sidan naturligt och genom partners. Därför får e-handlarna som säljer sina produkter på Amazon exponering mot konsumenter som vill köpa deras produkter. Amazon tar en provision för försäljningen och tjänar pengar på att förmedla produkter på sidan. Andra liknande företag existerar i andra nischer som Hotels.com inom resebranschen eller AliBaba på den asiatiska marknaden.

Kritik mot Amazon

Genom åren har Amazon fått mer och mer kritik riktat mot sig och idag är det flera olika områden som Amazon enligt kritikerna har en hel del mer att önska. För privatkonsumenter kan det ibland vara svårt att ta belsut om vart man ska handla baserat på hur företaget opererar och driver sin verksamhet på grund utav bristfällig kunskap.

När man ska köpa en tröja så kan det vara lätt att gå på lägsta priset och slå till direkt utan att ifrågasätta hur det kommer sig att en tröja som kostar 400 kr hos en fysisk butik kan kosta 29 kr hos Amazon eller något annan liknande företag som AliBaba eller Wish som bedriver liknande verksamhet som Amazon.

Svenska HM har efter uppmärksammade inslag i Uppdrag Granskning fått ögonen på sig kring hur anställda i fabrikerna i Asien behandlas, hur lönesättningen ser ut och användandet utav giftiga ämnen i tillverkningsprocessen. Amazon, AliBaba och Wish har en röd tråd i företags verksamheten och det är att källkritiken och granskningen utav produkterna som säljs inte alltid håller måttet utan man litar på att slutanvändarna, kunderna, ska anmäla eventuella misstänkta produkter. Du kan därför hitta förfalskade produkter hos dessa butiker, samt saker som i Sverige enligt Livsmedelsverket är att anse som giftig plast och så vidare.

På Amazons stora lager runt om i världen har man ansetts behandla lagerarbetarna på ett dåligt sätt och många strejker och belyst detta ökade problem. Amazons svar? Ta patent på luftburna lagerlokaler med gigantiska zeppelinare där tanken är att Amazon i framtiden genom drönare ska transportera varorna utan mänsklig kontakt. Genom Amazon Prime Air har tester redan utförts med drönarleveranser på flera marknader i världen.

Är det låga priset för dina produkter värd att människorna som arbetar i fabrikerna ska behandlas dåligt eller att ditt köp bidrar till ökad miljöförstöring genom användandes utav förbjudna ämnen i tillverkningen?

Är Amazons marknadsandel på vissa marknader ens laglig?

Med internets genomslag så har Amazon växt till världens största butik på nätet. Hos Amazon är det bara fantasin som sätter gränserna på vad du kan handla, även direkt förbjudna produkter som i Sverige aldrig får säljas i vanliga butiker kan du köpa hos Amazon. Eftersom Amazon har detta stora utbud och med leveranser som blivit snabbare de senare åren så har man tagit stor marknadsandel i länder där man är etablerade. På sin födelsemarknad USA har man idag nästan 40 % utav den totala e-handeln. Denna siffra är nästan ofattbar att förstå, det betyder hisnande 1700 miljarder kronor som slussas vidare till Amazon bara under ett enskilt år.

För att undvika att företag utöver elitistiska och bedrivs som rena monopol så finns det runt om i världen olika statliga verk motsvarande till svenska Konkurrensverket. Dessa bötfäller och kan ge direktiv till företag som anses bli för stora för marknadens bästa. Ett utav de mest kända fallen i historien är när det amerikanska Standard Oil blev tvingad att delas upp i mindre delar. Amerikanska Konkurrensverket kan neka uppköp och se till så att företag inte blir nästa Standard Oil. Amazon har under väldigt många år fått kritik för sin ställning inte bara i USA utan på världsmarknaden.

Med 30 % marknadsandel i UK och 25 % i Tyskland så kan man definitivt säga att Amazon kontrollerar en stor del utav de totala e-handeln i västvärlden. Om detta är lagligt eller inte är någonting som jurister får avgöra och när man har en marknadsvärdering till 7000 miljarder kronor som Amazon har så är det helt klart så att dom har råd med att ifrågasätta myndighetsbeslut via juristvägen, agera lobbyister runt om i världen och se till så att man behåller sin marknadsandel och ökar.

Kommer E-handelsdöden komma till Sverige nu?

Vissa domedagsprofetior ifrån online entreprenörer pekar på att Amazons intåg i Sverige kommer leda till en ”E-handelsdöd” med mindre butiker som tvingas slå igen på grund av Amazons marknadsandelar och lägre priser på grund utav ovan nämnda anledningar.

En del nämner starka varumärken som exempel på anledningar till varför svenska kunder fortfarande kommer handla i enskilda nätbutiker, medans andra säger att man behöver tillföra någonting unikt till konsumenten för att de ska rata Amazon till vinning för den aktuella butiken.

Amazon kommer oavsett om man vill eller inte att röra om i gryten rejält på den svenska e-handelsmarknaden där de aktörer som vill vara kvar får se till att vässa erbjudandena rejält och attrahera dig som kund genom en tydlig och klar produkt i sortimentet.
Är Webbutik X inte unik i utbud eller tillvägagångssätt är det därför inte helt otroligt att Webbutik X kommer tappa dessa kunder till Amazon. Rena mellanhänder kan komma att få mycket svårt att bedriva verksamhet, medans nätbutiker som Pretty Little Thing, som ägs utav BooHoo kan komma att växa även om Amazon finns etablerat i Sverige.

Pretty Little Thing är ett bra exempel på hur man genom att sälja unika klädesplagg genom smart marknadsföring i sociala medier med bland kändisar som Miley Cyrus, Khloe Kardashian, Nicki Minaj med flera som pushar varumärket till deras miljontals följare och fans så ser man till att vara ute tidigt med trendprodukter och moderiktiga kläder för stunden.

Andra exempel på företag som kan växa lavinartat trots konkurrens ifrån Amazon är svenska klockmärket Daniel Wellington som genom en liknande marknadsföringsstrategi i sociala medier på bara 7 års tid kunnat växa till ett miljardföretag där den svenska grundaren idag är god för flera hundratals miljoner kronor.

Daniel Wellington säljer klockor som tillverkas i asiatiska fabriker men som designats i Sverige med tydligt formspråk, genom att ”branda” sig på ett annorlunda sätt och genom marknadsföringen utav influencers kunde Daniel Wellington växa till det enorma bolag man är idag.
En tidig föregångare till Daniel Wellingtons affärsidé var svenska Mp3 tillverkaren Jens Of Sweden som sålde Mp3 spelare med nya färger och designer på tidigt 2000-tal med stor framgång i Sverige och utomlands.

Smarta nätentreprenörer kommer helt enkelt alltid att ha vissa fördelar mot stora giganter som Amazon i en David vs Goliath analogi.

Fördelar i att köpa hos Amazon Sverige

Om vi nu utgår ifrån att Amazon verkligen kommer lanseras i Sverige som det är tänkt så finns det trots kritik och synpunkter självklart väldigt många fördelar i att köpa hos Amazon på nätet. Det absolut första som kommer fram som en utav de stora fördelarna när man handlar hos Amazon oavsett om det är Amazon Sverige eller utomlands så är det utbudet. Genom att titta på statistik ifrån Amazon USA kan vi få en enkel uppfattning hur oerhört stora dom är på näthandel. I Amazons amerikanska nätbutik kunde du år 2015 välja mellan att köpa någon utav deras 480 miljoner olika produkter som säljs på hemsidan. Siffran är nästan för stor för att greppa och här i finns alltså allt ifrån mat och livsmedel till skruvar muttrar, sängar och kläder och så vidare.

Amazon har skräddarsytt sina leveranser och är idag ett snabbt fraktbolag utöver att sälja varor på nätet. I USA finns saker som next day delivery vilket innebär en fysisk leverans inom 24h. Logistiken i att hantera 480 miljoner produkter behöver vara tipp topp och här är Amazon verkligen en seriös och stark aktör. Det kommer därför vara väldigt troligt att Amazon Sverige kommer vara lika duktiga som på andra marknader, och därför kan man kanske anta att Amazon hållt sig borta ifrån Sverige som marknad tidigare med våra många hundratals mil utav landsyta till bara en liten befolkning motsvarande staden New York.

Snabba leveranser och ett enormt utbud, mer behöver man väl egentligen inte hos en nätbutik?
Jo faktum är att Amazon dessutom har väldigt låga priser på många populära produkter genom att e-handlare får buda mot varandra i en auktionsliknande förfarande. Du som konsument sorterar ofta på pris och då kommer den e-handlaren som erbjuder lägst pris upp först vilket leder till ökat köp hos e-handlaren.

Fördelarna med stort utbud, snabba leveranser och låga priser kanske inte låter som några unika anledningar till att köpa hos en nätbutik? Det faktum att Amazon med största sannolikhet gör detta bättre än alla andra innebär att det blir deras största anledning och fördel i att köpa hos Amazon. Amazon har på många marknader nämligen snabbast leveranser, störst utbud och billigast pris på många produkter vilket gör att du som köpare ofta direkt knackar in Amazons hemsideadress i webbläsaren när du ska handla på nätet. Detta beteende har etablerats i över 20 års tid i USA och är anledningen till deras oerhört stora marknadsandel i landet.

En bra jämförelse är när du som svensk letar efter information så brukar de flesta idag använda sig utav sökmotorer på nätet. I Sverige så har Google ca 90 % marknadsandel vilket leder till att verbet googla idag kan användas för att leta information på nätet. När det kommer till att köpa kläder online eller andra produkter så har Amazon samma position i medvetandet hos befolkningen på många marknader, på marknadsföringsspråk kallas detta top-of-mind-awareness (TOMA) vilket betyder att varumärket kommer upp absolut först när man som kund tänker på en produkt eller ett beteende. När man hör en läsk öppnas tänker många på Coca-Cola produkter och Amazon har alltså denna position på många marknader på grund utav fördelarna med lågt pris, snabba leveranser och stort utbud.

Kända Amazon produkter och tjänster

Amazon är som sagt ett enormt varuhus på nätet som säljer miljontals olika produkter men utöver att vara återförsäljare till e-handlare så tillverkar och säljer även Amazon helt andra tjänster och produkter. I takt med att Amazon har blivit mer populärt har man utökat sitt produkterbjudande och säljer mat i Whole Foods, filmer och musik i Amazon Prime och smart högtalare via Amazon Echo.

Amazon Prime

Amazon Prime är namnet på Amazons satsning på den egna kundklubben. Som medlem i Amazon Prime får man möjligheten till 2% Cashback via Amazon Prime Visa kreditkort i Prime Rewards. Poängen kan man sedan använda för att handla hos Amazon. När man är kund i Amazon Prime får man dessutom tillgången till tusentals boktitlar i via Prime Reading, 5 % rabatt på köp som görs i Amazon ägda butiken Whole Foods, och gratis leveranser på över 100 miljoner produkter i Prime Delivery. Amerikanska kunder kan i urvalda städer få hemleverans av mat inom 2 timmar helt kostnadsfritt.

I Prime Music får man möjligheten att lyssna på musik och i Prime Video kan du streama enorma mängder filmer och tv-serier där även Amazons storsatsning Amazon Original ingår. Amazon Original är tänkt att ta upp kampen emot Netflix Original och erbjuda kunder ett alternativ till Netflix.

Amazon Kindle

I takt med elektronikutvecklingen så har Amazon blivit bättre på fysiska elprodukter, via sin Amazon Kindle så kan du som kund köpa e-böcker istället för att göra det som var Amazons grundidé – att köpa böcker på nätet. När Amazon Kindle lanserades 2007 var det ett tecken på att Amazon även i framtiden skulle visa sig vara anpassningsbara och klara av framtida hot mot deras existens. De överlevde trots allt IT-kraschen och Amazon Kindle blev en produkt som symboliserade Det Nya Amazon. I en Amazon Kindle kan du över att läsa miljontals böcker även läsa tidningar och magasin, anteckna och rita i program och appar och annat smått och gott.

Amazon Echo

Artificiell Intelligens, AI, är allt ifrån nyskapande och spännande till oroväckande beroende på vem du frågar. Elon Musk som bland annat är Ebay, Tesla och SpaceX grundaren är en utav de starkaste motståndarna till AI-tekniken. Amazon Echo är Amazons svar på en AI-robot som ska ersätta dina fysiska knappningar på nätet där tanken är att Amazon Echo enheten ska placeras fysiskt i ett rum och sedan ska du som kund kunna använda mjukvaran Amazon Alexa som rådgivare och stöd när du vill köpa produkter eller har frågor och funderingar om allt ifrån vädret till vilken tid ditt föräldramöte på dagis var. Amazon Echo är en avlång elektronisk produkt som scannar av ljud i rummet det placeras i och är redo att hjälpa dig i vardagen. Kritiken som riktats emot Amazon Echo är utöver en ibland bristfällig uppfattning av ord och syften även privatrelaterade frågor som om det verkligen är tryggt att ha en elektronisk produkt ägt utav ett amerikanskt företag som spelar in allt ljud i ett rum dygnet runt.

Amazon Alexa

Mjukvaran i Amazon Echo kallas hos Amazon för Alexa. Det har gjort många undersökningar kring AI-teknik och det har i de flesta fall visat sig att mottagarna utav informationen (vi människor) tar emot denna bättre ifall AI-roboten pratar med en kvinnlig röst. Att AI-roboten fick namnet Alexa kommer därför inte som någonting oväntat. Det finns massor med bra användningsområden där man kan använda Alexa, även om det förekommer en del komiska videos på nätet där Alexa totalt missuppfattar vad människan försöker få svar på. Med andra ord finns det fortfarande en del att jobba på kring AI-tekniken.

Amazon betalningssätt

På våran portal listar vi betalningsmetoder som är inriktade på faktura och avbetalning, hos Amazon skiljer sig dock betalningssätten en hel del mot det vi är vana mot bland nätbutiker i Sverige. Amazon har bara kredit eller betalkort samt presentkort som betalningsmetod tillgängligt för konsumenter och privatpersoner.

Amazon Faktura

Amazon har alltså ingen faktura för privatpersoner som betalningsmetod utan när man sk köpa hos Amazon på faktura så gäller endast det för företagskunder. Amerikanska kunder kan köpa via direktbetalning motsvarande svenska Trustly men det gäller endast amerikanska ACH-anslutna kunder. Anledningen till varför Amazon inte erbjuder fakturaköp är relativt konstigt då man borde besitta kunskapen kring kredithantering med deras enorma mängder transaktioner som görs.

Amazon Reward Points – Handla med Amazon poäng

Amazon Reward Points är namnet på det lojalitetsprogram som Amazon använder sig utag där man som kund kan köpa produkter med hjälp utav poäng som man samlat ihop. Amazons poäng kan man få genom att köpa på hemsidan eller genom deltagandet via andra lojalitetsprogram.

Amazon Gift card – Använda Amazon presentkort som betalningsmetod

Ett vanligt sätt för amerikanska kunder att köpa hos Amazon är via ett Amazon Gift Card, deras version på ett presentkort. Ett Amazon Gift Card är vanligt att man antingen ger bort i present eller använder som betalningmetod på nätet i exempelvis onlinespel tävlingar, på nätforum och liknande. Det är ytterst troligt att du kommer kunna köpa Amazons presentkort även i Sverige när Amazon Sverige slutligen lanseras


BonprixFaktura
Stor och välkänd klädesbutik på nätet.

TIll Butik

Shoppinglån med pengarna tillgängliga på kontot omedelbart

Svar på din ansökan på 10 minuter under kontorstid

Till Ferratum
*Gäller för konton Nordea, Handelsbanken, Swedbank och SEB
*Kontorstid 8-21 på vardagar och 11-18 på helger
Exempel: Ett lån på 10 000 kr som betalas tillbaka över 12 månader ger en total återbetalning om 12 145 kr. Beräknad effektiv ränta för en kredit på t.ex. 10 000 kr är 47,64 %.

Fortus Faktura
Fakturainformation
Skönhet, hälsokost, apotek, fitness och linser.


TIll Butik

När kommer Amazon till Sverige?

De första tecknen på att Amazon skulle börja erbjuda svenska kunder sina ordinarie tjänster började redan 2011 när svenska företagskunder fick chansen att köpa AWS produkter. Svenska konsumenter som varit ute efter att handla varor i Amazons nätbutik har däremot fått en lång väntan. 2014 började Amazon och en del webbutiker att inleda samarbeten och många trodde att nu var starten igång men icke sa nicke.

Det går nu väldigt många rykten om exakt lansering och när Amazon Sverige egentligen kommer lanseras fullt ut. Om vi ska gå på rykten inom branschen och diverse uttalanden ifrån branschkollegor så ser det nu ut som att Amazon kommer att komma till Sverige under höst/vinter 2018 motsvarande sista kvartalet 2018. Ett viktigt datum för e-handel runt om i hela världen är Black Friday 2018, och därför är en stor gissning att Amazon Sverige kommer lanseras innan den 30:e November 2018 lagom till Black Friday rean.

Med tanke på hur stor Amazons hemsida är och deras enorma utbud så kommer enbart översättningsarbetet att ta väldigt lång tid och utöver det så finns även logistikproblematiken, där ryktas det att Amazon kommer använda sitt lager i Tyskland till en början innan ett svenskt lager är etablerat. Ett tyskt centrallager skulle innebära lägre leveranstider än vad som är vanligt för Amazon och frågan är hur detta kommer tas emot utav svenska kunder.

En lansering utav Amazon Sverige innan 30:e November 2018 betyder att Amazon skulle kunna locka väldigt många svenska kunder med otroligt attraktiva reaprodukter och möjligheter till billiga klipp inför julhandeln.

Allt detta är dock spekulationer, det tisslas och tasslas i korridorerna i E-handel Sverige och med rekryteringen utav e-handelskunnig personal så har ryktena spätts på att en lansering nu är i görningen. Redaktionen på handlapåfaktura.se gissar därför på att Black Friday rean är startdatumet för Amazon Sveriges lansering.

Amazon Sverige och jobb

De flesta jobben som finns lediga på Amazon Sverige är inom Amazon Web Services (AWS) området där Amazon med sina molnlösningar verkligen ligger i framkant gällande erbjudanden.
För närvarande finns det över 40 olika jobb hos Amazon Sverige att söka till, sedan 2014 har Amazon haft kontor i Stockholm och ända sedan 2011 har man sålt tjänster till företagskunder inom Amazon Web Services men då ifrån andra europeiska städer som fysisk bas. Storlanseringen och expanderingen utav Stockholmskontoret är det största tecknet på att man nu förbereder sig för en regelrätt lansering i Sverige.

De lediga yrkesrollerna som Amazon Sverige rekryterar anställda till handlar om jobb inom allt ifrån tekniska nischområden som Solutions Architect inom AWS till Account Manager. När man läser igenom arbetsbeskrivningarna och titlarna så förstår man att en stor del utav verksamheten som kommer bedrivas på Amazon Sveriges Stockholmskontor kommer att ingripa andra länders verksamheter då Nordics är titlar som fluktuerar i jobbtitlar och jobbeskrivningarna.

Med en halv miljon anställda så är Amazon ett multinationellt globalt megaföretag och med ett marknadsvärde på 7000 miljarder är det en mastodont till företag som de framtida anställda i Amazon Sverige kommer att börja jobba i.