Alektum är ett inkassobolag som bedrivit inkassoverksamhet sedan 1992. Man finns idag på 16 marknader och man har kommit att bli en betydande aktör på den svenska inkassomarknaden. Här tittar vi lite närmare på Alektum Inkasso och ger dig som fått ett inkassokrav en del användbara tips på hur du ska gå tillväga.

Har du fått ett inkassokrav från Alektum Inkasso?

Om du fått ett inkassokrav från Alektum Inkasso så innebär det att du har en obetald faktura någonstans ifrån. Det är alltid bra att kontakta Alektum i det fall man fått ett inkassokrav, för att meddela om att betalning är på väg, alternativt förhandla om förbättrade betalningsvillkor.

Detta händer om du inte betalar

Om du fått ett inkassokrav från Alektum så är det viktigt att betala det så snart som möjligt av flera anledningar. Ett inkassokrav har en relativt hög dröjsmålsränta, något som gör att skulden till Alektum växer för varje dag som går. Genom att avbryta detta i tid genom att betala skulden så kan du alltså spara en hel del pengar.

Om din skuld till Alektum förblir obetald så kommer de även inom en tid att skicka vidare ditt ärende till Kronofogden. Detta gör att ytterligare avgifter tillkommer på din faktura, och att du i förlängningen får en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning försvårar mycket i livet, såsom att få bolån, ett hyreskontrakt eller ett mobilabonnemang.

Hur ska jag göra om jag inte kan betala?

Om du inte kan betala in hela inkassokravet du fått från Alektum på en gång så behöver du omgående kontakta Alektum. Möjligheten finns nämligen att upprätta en avbetalningsplan för skulden och på detta sätt förhindra att den går vidare till Kronofogden, samt de ökade avgifter och betalningsanmärkningar som det kan innebära. Det finns inget bestämt kring hur en avbetalningsplan kan gå till. Alektum vill gemensamt med dig komma fram till en summa som du har möjlighet att betala in varje månad, något som kan variera avbetalningsplanernas omfattning kraftigt.

Att upprätta en avbetalningsplan för ett inkassokrav från Alektum kostar 170 kronor. Något som är en lagstadgad avgift.

Plan & Pay

Plan & Pay är en portal hos Alektum som hjälper dig planera och budgetera dina avbetalningsplaner. Du kan genom portalen få en god översikt kring hur mycket du har råd med att betala av på dina skulder varje månad. Detta är ett verktyg för att du ska kunna förbättra din privatekonomi.

Vilka andra avgifter finns det på Alektums inkassokrav?

Om du inte betalat din faktura så har det först skickats ut en skriftlig påminnelse, där en påminnelseavgift om 60 kronor lagts på ursprungsskulden. När Alektum sedan skickat ut ett inkassokrav för denna skuld så har det även hunnit tillkomma en inkassoavgift om 180 kronor. Förutom dessa fasta avgifter så växer även skulden för varje dag som går med en marknadsmässig dröjsmålsränta.

Alektum, är det en bluff?

För den som mottagit ett inkassokrav och varken känner till Alektum som inkassobolag eller vad inkassokravet handlar om är det lätt att dra öronen åt sig och misstänka inkassokravet för att vara en bluff. Alektum är dock ett seriöst inkassobolag och långt ifrån en bluff. Om man har en inkassokrav från Alektum, med en bakomliggande faktura som man inte alls känner igen är det mycket viktigt att snabbt kontakta Alektum. Du kan nämligen ha blivit utsatt för en bluff av någon bedragare, där någon beställt något i ditt namn eller där du blivit fakturerad för en vara eller tjänst som du inte fått.

Kontakta Alektum Inkasso

Om du behöver kontakta Alektum Inkasso så kan du göra detta genom att ringa in till 031-730 60 75. Du kan även fylla i dina uppgifter på Alektums hemsida så kommer de att återkomma till dig inom kort. Alektum publicerar för närvarande ingen synlig e-post eller mailadress på sin hemsida. Har du fått tag på deras e-post får du gärna kommentera denna sida.

Alektum har sitt huvudkontor i Göteborg på Nils Ericsonsgatan 17. Men man har även ett kontor i Stockholm på Klarabergsviadukten 90.

Spärra personnummer hos Alektum

För dig som blivit utsatt för ett bedrägeri eller en identitetsstöld är det möjligt att kostnadsfritt spärra ditt personnummer för kreditupplysning hos Alektum. Alektums kreditupplysningsföretag heter Decidas Info AB.

Anmäla Klagomål

Med Alektum, likt många andra inkassobolag finns det ett stort missnöje. Du kan anmäla dina klagomål till Alektum själva genom formuläret på deras hemsida.